Steve Bannon och Donald Trump. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Omstridde högerradikale Steve Bannon tar plats i Vita huset

Publicerad

Trumps nye chefsstrateg Steve Bannon har anklagats för antisemitism och står bakom den högerextrema sajten Breitbart. Bannons intåg i Vita huset innebär att Trumps kontroversiella vallöften kommer att omsättas i verklig politik, menar Mats Karlsson på Utrikespolitiska institutet. ”En sådan här person är mycket farlig”, säger han till SVT Nyheter.

Nu står det klart att förre kampanjledaren Steve Bannon blir chefsstrateg och rådgivare i Trumpadministrationen.

Som kampanjledare har han gjort sig känd för att gå lika hårt åt mot Demokraterna som Republikanerna.

– Han tycker att Republikanerna är så mjäkiga mot Obama, som inte har stoppat hans sjukvårdsreform, säger Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till SVT Nyheter.

Chef för Breitbart

Innan Bannon tog över som kampanjledare i augusti var han chef för sajten Breitbart, ett forum för den så kallade alt-right-högern – extremhögern – i USA. Alt-right-högern är ett löst förbund av nynazister, white supremacy-sympatisörer och antisemiter, skriver Reuters.

White supremacy är en rasistisk ideologi som går ut på att vita människor står över andra och därför borde regera över icke-vita, skriver TT.

Demokraternas ledare i senaten, Harry M Reid, skriver i ett uttalande att ”Trumps val av Steve Bannon till sin högsta rådgivare signalerar att 'white supremacists' kommer att vara representerade på högsta nivå i Trumps Vita hus”, rapporterar Washington Post.

”Gillar inte judar”

Privat har Bannon anklagats för att sympatisera med både anitisemitism och vit nationalism, skriver Reuters.

Under skilsmässoförhandlingarna 2007 anklagade hans dåvarande fru honom för att ha fällt antisemitiska kommentarer vid minst tre tillfällen. Bland annat ska han ha vägrat att skicka sina två döttrar till en skola i Los Angeles, eftersom han inte ville att de skulle gå tillsammans med judar.

– Han sade att han inte gillar judar och att han inte gillar att de uppfostrar sina barn till att bli ”gnälliga snorungar”, sade ex-frun Mary Louise Piccard vid förhandlingarna enligt The Guardian.

Bannon har förnekat att han uttryckt sig på det sättet.

Hyllades av Ku Klux Klan-ledare

Enligt Mats Karlsson, chef för Utrikespolitiska institutet, är Breitbart en högerextrem, antifeministitisk propagandasajt för rasistiska åsikter.

– Den står långt till höger. Det här här är en sajt för de som tycker att Fox News är vänsterliberalt. Den är extrem och visar var Trumps verkliga idékärna ligger, säger han till SVT Nyheter.

Han menar att det inte är någon hemlighet vad Steve Bannon står för.

– När han tillträdde som kampanjledare hyllades han av förre Ku Klux Klan-ledaren David Duke. Det är en otrolig utveckling att en sådan här person kan få ta plats i Vita huset, det är inte normalt. Vi måste inse att en sådan här person är mycket farlig.

Genomföra vallöftena

Som chefsstrateg kommer Steve Bannon att ansvara för att utveckla Trumps politik. Hans tillträde innebär att de vallöften som Trump levererat under valrörelsen – som muren mot Mexiko och deporteringen av migranter – kommer att omsättas i verklig politik, menar Mats Karlsson.

– Det kommer att driva Amerika bort från den normala mittfåran till något som riskerar att göra Amerika oigenkännbart. Det kommer att öka splittringen och svårigheten att nå politiska överenskommelser som håller på lång sikt, säger han.

Viktig roll

Även professor Erik Åsard menar att Breitbart är en högerextrem, populistisk, invandringsfientlig sajt – och att man får utgå ifrån att den speglar Bannons åsikter.

– Den är populistisk och invandringsfientlig. Även hans attityd till politiska motståndare är väldigt hård och avvisande. Där har det även funnits antisemitiska inslag, det är en varningssignal.

Han tycker att utnämningen av Bannon är mycket märklig och att den signalerar att han kommer att få en viktig roll framöver.

Är utnämningen ett sätt för Trump att behålla högerextrema väljare?

– Han vill åtminstone inte göra sig ovän med dem. Men den viktigare aspekten är att belöna de som varit lojala och stött honom under valet. Trump fäster stor vikt vid lojalitet, säger Åsard till SVT Nyheter.

Försvarar sitt val

I sin första tv-sända intervju efter valsegern försvarar Trump sitt val av Bannon.

– Steve och Reince [Reince Priebus, Trumps nye stabschef i Vita huset, reds anm.] är väldigt kvalificerade ledare som arbetade bra tillsammans med vår kampanj och ledde oss till en historisk seger. Nu kommer jag att ha dem båda med mig i Vita huset då vi arbetar med att göra Amerika stort igen, säger Trump i intervjun med CBS 60 Minutes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet