Obama gästar Jay Leno och The Tonight Show. Till höger Richard Mourdock. Foto: Scanpix

Obamas svar på Mourdocks våldtäktsuttalande

Uppdaterad
Publicerad

Barack Obama fortsätter sitt kampanjande i de stora kvällsprogrammen. I går gästade han Jay Lenos The Tonight Show, där han gav sin syn på en republikansk senatkandidats minst sagt kontroversiella uttalande om abort.

Senatkandidaten Richard Mourdock, republikan i Indiana, sade i en debatt i veckan att abort endast kan godtas när kvinnans liv är i fara – och att det är Guds vilja om en kvinna blir gravid efter våldtäkt.

”Livet startar vid befruktning. Jag har förstått att livet är en gåva från gud, även när det börjar vid en sådan hemsk situation som vid en våldtäkt. Det är något som gud avsåg skulle hända”, sade Mourdock.

Barack Obama var inte imponerad.

”Jag förstår inte var de här personerna kommer på sina idéer. En våldtäkt är en våldtäkt. Det är ett brott. Det här är ännu ett exempel på att vi inte ska ha en massa politiker, mestadels män, som lägger sig i kvinnors hälsobeslut”, sade presidenten.

Barack Obama fortsatte sedan att förklara att höstens presidentval också handlar om vem som tillsätter nya domare i Högsta Domstolen och att Roe v. Wade (domslutet som i praktiken legaliserade abort i USA 1973) kan komma att rivas upp.

Republikanernas presidentkandidat Mitt Romney har tidigare lovat att bara tillsätta domare som vill riva upp Roe v. Wade om han blir president.

Mitt Romney anser att abort bör få förekomma vid våldtäkt, incest eller om kvinnans liv är i fara. Han har tagit avstånd från Murdocks kommentar. 

Richard Mourdock, som med knapp marginal leder senatracet i Indiana mot demokraten Joe Donnelly, har skyndat ut och sagt att han blev vantolkad och missförstådd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-valet 2012

Mer i ämnet