Foto: SVT/TT

SVT:s utsända Marcus Carlehed om pågående flyktingkris i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Italien var landet i fokus under EU:s migrationsmöte under torsdagen. Landet har tagit emot 85.000 migranter under 2017 och kräver nu att övriga EU-länder öppnar sina hamnar. SVT Nyehters utsända reporter Marcus Carlehed rapporterar från Sicilien.

Hur skulle du beskriva flyktingsituationen Italien just nu?

– Som en tryckkokare! 85.000 migranter har kommit till Italien hittills i år, vilket är 20 procent mer än förra året. På Sicilien, där jag befinner mig nu, har man tagit emot merparten av migranterna. Ett flyktingläger här är avsett för 2.000 personer men just nu bor där 4.000.

Vilka är migranterna?

– Största gruppen kommer från Nigeria. Näst största kommer från Bangladesh.

LÄS MER: Italien i fokus under EU-migrationsmöte

Varför sker den här ökningen nu?

– På grund av EU:s avtal med Turkiet. Förut var det hyfsat enkelt att ta sig mellan Turkiet och Grekland. Men Turkiet kontrollerar sina gränser mycket hårdare nu. Nu väljer folk rutten mellan Libyen och Italien i stället. Det är den absolut farligaste migrantrutten. Tre gånger så många dör under den här resan än den mellan Turkiet och Grekland. Tre personer av hundra dör i båten. Det kan också bidra att fler väljer att åka nu när länder som Sudan och Etiopien drabbats av svält och torka.

Vilka möjligheter har Italien att lösa det här?

– Det är svårt. Man tittar på att träna upp Libyens egen kustbevakning. De ska bli mer effektiva för att stoppa människor vid gränserna. Det här anses vara något kontroversiellt. Många tycker det är en dålig idé att stoppa folk som är på flykt. Man vet inte hur många av dessa som har asylskäl. Italien för även samtal med libyska klanledare för att de ska arbeta med att kontrollera gränserna.  Det finns även förslag från kommissionen som vill ge Libyen 45 miljoner euro. Men det är en svag samarbetspartner med två splittrade regeringar.

LÄS MER: Analys: Asylpolitiken fortsätter skaka EU i dess grundvalar

Vilka krav har EU ställt på andra medlemsländer?

– Italien har hotat med att stoppa fartyg från frivilligorganisationer samt att stänga sina hamnar. Men EU har bett Italien att vänta med de här åtgärderna. Kommissionen har i stället lagt fram ett åtgärdspaket, som man hoppas att Italien ska acceptera, vilket bland annat innebär ett stödpaket om 35 miljoner euro till Italien.

– Men Italien är inte nöjda med kommissionens förslag. Italien menar att summan är för låg och de vill att de andra EU-länderna ska öppna sina hamnar.  Men hittills finns inget intresse för det här bland de övriga länderna. Om Italien inte får se de vill så kan de komma att tvinga båtarna att vända vid Siciliens gräns.

LÄS MER: Amnesty kritiserar EU:s flyktingpolitik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer