Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid den södra spetsen av fronten är det bara tre kilometer vatten som skiljer de ryska soldaterna från det ukrainska fastlandet. Hör hur det påverkar kriget i klippet. Foto: AP

1 000 kilometer krig: Så ser det ut – längs hela fronten

Uppdaterad
Publicerad

Övergivna städer, befästningar och sönderbombade vattenkraftverk. Vid vissa delar av den 1 000 kilometer långa fronten pågår just nu hårda strider. Men på andra håll grävs det istället skyttegravar. I den här videon får du en överblick av vad som händer just nu – och vad som kan vara nästa steg för båda sidor.

Kriget, som först utkämpades på flera fronter, har förvandlats till ett utnötningskrig längs med en 1 000 kilometer lång linje från Svarta havet i söder till den ryska gränsen i norr.

Under våren 2022 tryckte Ukraina tillbaka de ryska styrkorna från Kiev. Den ryske presidenten Vladimir Putin skiftade då fokus mot områdena som i dag utgör fronten.

Kriget i Ukraina

Linjen har legat relativt stilla sedan november 2022, då Ryssland drog sig tillbaka från staden Cherson i södra Ukraina.

Samtidigt förbereder sig Ryssland för ett eventuellt ukrainskt genombrott i söder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet