Foto: SVT

10-årige Shagor jobbar sex dagar i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Lagen förbjuder barn under 14 år att arbeta. Men trots det arbetar var sjätte barn i Bangladesh huvudstad Dhaka. En av dem är 10-årige Shagor som SVT har träffat.

– Jag arbetar länge och det är ett jättesvårt jobb för mig. Jag får ont i händerna, säger Shagor. 

Sex dagar i veckan, minst åtta timmar om dagen arbetar han vid en metallsvarv. 

Enligt en rapport från The Overseas Development Institute (ODI) arbetar var sjätte barn, mellan 6 och 14 år, i Dhaka. Heltid och de går inte i skolan. 

Den genomsnittliga arbetsveckan för barnen är 64 timmar.

Efter flera timmar av hårt arbete är barnen svarta av sot, det tjänar inget till att tvätta bort smutsen – de ska ändå tillbaka hit i morgon. Foto: Niclas Berglund/SVT.

Detta trots att regeringen införde skolplikt förra året. Enligt ”the Education Act 2016” ska alla barn i Bangladesh gå i skolan tills de är 14 år.

Färre men farligare jobb

Shagor har gått ett år i skolan, men nu arbetar han heltid för att hjälpa sin familj. Han tjänar tio kronor om dagen.

Det är en stökig och bruklig miljö och barnen som arbetar här är svarta av sot efter den skitiga metallen. Foto: Niclas Berglund/SVT.

Barnarbete har minskat något i Bangladesh som helhet och borgmästaren i Dhaka tycker det går framåt. 

– Man har fått ökad medvetenhet om frågan. Särskilt fattiga, försummade barn har fått möjlighet att gå i skolan, säger Saidul Madbor.    

Bangladesh är ett av världens länder där barnarbete är mest utbrett och även om det minskar något utför de arbetande barnen allt farligare och tyngre sysslor, enligt ODI-rapporten. 

Var sjätte barn, mellan 6 och 14 år, i Dhaka arbetar heltid. Foto: SVT/Niclas Berglund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.