Foto: SVT

10 euro för en kvinna på gatan i Stuttgart

Uppdaterad
Publicerad

I Tyskland har sexindustrin vuxit explosionsartat sedan landet legaliserade bordeller 2002. I dag uppskattas upp till 400.000 kvinnor jobba som prostituerade. Men socialarbetare har slagit larm och menar att de flesta kvinnorna tvingas sälja sig.

– Vi har fått en slags laglig slavmarknad, säger socialarbetaren Sabine Constabel.

Vi leds upp för två trappor. Korridoren är upplyst av röd neon.

– Här har vi ett arbetsrum, med arbetssängen och allt som hör till, berättar bordellägaren John Heer och pekar in i ett rum där en av de prostituerade står.

10 euro på gatan

Heer menar att prostitution är som vilket yrke som helst. Han är dock sur över att priserna på kvinnor just nu dumpas i Stuttgart och har därför skrivit ett brev till borgmästaren och klagat på prisdumpningen ner till 10 euro.

Vi är på en av hans tre bordeller i Stuttgart, sammanlagt har han drygt 100 rum. I dörröppningarna till sina rum står kvinnorna lättklädda och visar upp sig. Kunderna går upp och ner för trapporna mellan bordellens våningsplan och väljer mellan de prostituerade. De flesta kvinnorna vi pratar med är runt 20 år. Nästan alla som jobbar här kommer från Rumänien, berättar John Heer.

– De betalar rumshyra, och behåller sedan allt som de tjänar utöver det. Vi bestämmer varken priserna, arbetssätten eller kläderna. De arbetar självständigt, säger han.

30 kunder på en dag

Nicole från Rumänien är 21 år. Hon har jobbar här i sju månader.

– Det är inte likadant varje dag. En dag kan det vara tio kunder, en annan 30.

– En normal dag, utan alltför mycket folk, får jag ihop 100-150 euro. Det är lika mycket som min mamma tjänar på en månad hemma i Rumänien.

Kände du ett tryck från din familj att du var tvungen att komma hit och sälja din kropp?

– De vet inget om det här, säger hon.

Bordellerna legaliserades i Tyskland 2002, och sexindustrin har växt explosionsartat sedan dess.

– Mellan 200.000 och 400.000 unga kvinnor prostituerar sig här, och de byts hela tiden ut, säger socialarbetaren Sabine Constabel, som jobbat med de prostituerade i Stuttgart i 25 år.

Tvingas in i prostitution

Många besökare på de stora teknikmässorna i Stuttgart kombinerar vistelsen med besök på en av landets största bordeller som ligger ute vid flygplatsen och mässområdet. Sammanlagt finns det 180 stycken större eller mindre bordeller i halvmiljonsstaden, enligt John Heer.

Hur kan ni vara säkra på att det inte finns några offer för trafficking här?

– Jag kan bara tala för våra hus. Jag kan nämna några exempel. Om de har en blåtira måste man undersöka närmare. Tvång hör ofta ihop med fysiskt våld, säger han.

Vid ett tillfälle hade de en kvinna som tvingats till prostitution, men när det uppdagades anmäldes det till polisen, berättar Heer.

Men enligt Sabine Constabel så har de flesta kvinnorna från Östeuropa tvingats in i prostitution. Inte sällan av egna familjemedlemmar.

– För det mesta arbetar kvinnorna för sina bröder eller släktingar.

Korrespondenterna

Visa

SVT:s Korrespondenterna har säsongspremiär i SVT2 tisdagen 31 mars klockan 20. Se Korrespondenterna om prostitution och trafficking i Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Korrespondenterna

Mer i ämnet