Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter den 22-åriga Mahsa Aminis död har kraftiga protester ägt rum i Iran. Foto: Stefani Reynolds/TT

100 dagar av protester i Iran: ”Kan inte gå tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

100 dagar. Så länge har det iranska folket aldrig tidigare protesterat mot den iranska regimen. Men kostnaden för befolkningen är hög, rapporterar BBC.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Activists' News Agency (HRANA) har fler än 500 demonstranter, inklusive 69 barn, hittills dödats under de protester som skakat Iran i över 3 månader.

Två människor har avrättats och efter vad Amnesty International beskriver som ”skenrättegångar” väntar minst 26 personer på samma öde.

Det är inte första gången folket reser sig mot regimen, såväl 2017 som 2018 skedde landsomfattande protester. Skillnaden den här gången är att människor från flera samhällsskikt deltar i demonstrationerna – ofta med kvinnor som ledare.

Skådespelare och fotbollstjärnor stöttar demonstranterna

Flera kända iranier har också engagerat sig, vilket har lett till att de har gripits eller flytt landet, rapporterar BBC.

Skådespelaren Hamid Farrokhnezhad flyttade nyligen till USA och han beskriver nu Irans högste ledare Ali Khamenei som en diktator i stil med Stalin och Mussolini. Skådespelerskan Taraneh Alidoosti sitter i sin tur fängslad i det ökända fängelset Evin efter att ha stöttat protesterna.

Även fotbollsstjärnor som Ali Karimi och Ali Daei stöttar demonstranterna.

”Båda sidor har radikaliserats”

Samtidigt ökar våldet, både från regimen och demonstranterna. BBC rapporterar också att regimen använder sig av avlidna protestanters kroppar för att köpslå, och på så sätt tysta, demonstranternas familjer. Det kommer också rapporter om brutal tortyr.

– Båda sidor har radikaliserats. Iran kan inte gå tillbaka till tiden före Mahsa Amini (den 22-åriga kurdiska kvinna som avled i iranska moralpolisens förvar, vilket startade protesterna, reds anm.), säger skådespelerskan Pegah Ahangarani till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.