Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Taraneh Alidoosti vid ankomsten till premiären av filmen ”Leila's Brothers” vid internationella filmfestivalen i Cannes, södra Frankrike, onsdagen den 25 maj 2022. Foto: Daniel Cole/AP/TT

Känd skådespelare gripen efter uttalande om protesterna i Iran

Uppdaterad
Publicerad

En av Irans mest kända skådespelare, Taraneh Alidoosti, 38 år, har gripits efter att ha uttalat sig om protesterna i landet, uppger nyhetsbyrån AP som hänvisar till iransk statsmedia.

Alidoosti, som bland annat medverkat i den Oscarsbelönade filmen ”The Salesman”, anklagas av iranska myndigheter för att ha spridit osanningar om protesterna i landet. Gripandet ska ha skett efter att hon publicerade ett inlägg på Instagram, där hon uttryckt solidaritet med en man som avrättats i Iran och samtidigt som hon inte visade ”några dokument i linje med hennes påstående”.

Taraneh Alidoosti har tidigare lagt upp en bild på sig själv utan slöja och hållandes ett papper med texten ”Kvinna, liv, frihet”, vilket är den slogan som används vid protesterna i landet.

Protester i Iran

Advokat till journalister gripen

Protesterna i Iran har pågått sedan september och utlöstes efter mordet på 22-åriga Mahsa Amini. Tiotusentals människor har gripits under de landsomfattande protesterna och nyligen greps även en advokat som företräder flera fängslade journalister och aktivister i Iran, enligt den iranska tidningen Ham-Mihan, rapporterar TT.

Se klippet nedan för att få bättre koll på protesterna som pågår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet