USA-experten: Statistiskt sett kommer Trump förlora valet

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det 100 dagar kvar till höstens presidentval i USA. Nuvarande presidenten Donald Trump ligger efter Demokraternas Joe Biden i opinionen och kommer behöva kämpa hårt för att hålla sig kvar vid makten.

– Det är ett väldigt svårt läge för Trump just nu, säger USA-experten Frida Stranne.

Det såg ljust ut för Donald Trump när han gick in i valåret. Som sittande president hade han ett försprång samtidigt som arbetslöshetsiffrorna var låga och börsen gick rekordbra.

Men efter en vår med både en viruskris och Black lives matter-protester befinner sig presidenten i ett minst sagt pressat läge.

Presidentvalet i USA 2020

– Han har inte förvaltat krisen på ett sätt som gjort att han skapat förtroende bland mittenväljare och andra grupper som han behöver för att vinna valet, säger Frida Stranne, statsvetare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik.

Bara hänt en gång tidigare

Enligt Frida Stranne finns det bara en president som hämtat upp ett så stort underläge så kort innan valet, och det var när Ronald Reagan vann mot Jimmy Carter 1980.

– Men vi lever i helt andra tider och mycket kan förändras på bara några dagar och veckor, säger hon.

Carl Melin, samhällsanalytiker på tankesmedjan Futurion, tror att Trumps starkaste kort är hans ekonomiska framgångar innan krisen, men att han kommer behöva ändra sin framtoning.

– Det han kommer gå på val är ordning och reda i politiken och en återgång till normalitet. För dem som tycker att det varit för mycket Twitter och utfall och vill tillbaka till en normal president, säger han.

Bidens svagheter kan påverka

Utmanaren Joe Biden har valt att sitta lugnt i båten och föra en lågmäld valkampanj. Men det finns aspekter som kan få väljarna att tveka på honom.

– Det ena är hans ålder, men också hans förmåga att uttrycka sig slarvigt. Vilket är en del av hans charm men även en av hans svaga sidor, säger Carl Melin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet