Pojken tankade utan att bli upptäckt. Foto: TT

12-åring körde 130 mil – ville korsa Australien

Uppdaterad
Publicerad

Den 12-årige pojkens plan var att köra tvärs över Australien – en sträcka på 400 mil – när han greps av polisen. Han hade tagit familjens bil och hunnit köra 130 mil när han stoppades. Många undrar hur det gick till.

När 12-åringen rapporterades som saknad av sina föräldrar hade han hunnit en bra bit på sin ensamma färd i familjens bil.

Han körde från Kendall, på östkusten i New South Wales, och greps på Barrier Highway vid den avlägsna gruvstaden Broken Hill. Polisen kontrollerade bilen eftersom den bakre stötfångaren hade lossnat och hängde ner. Detta tyder på att 12-åringen haft någon sorts olycka på vägen, enligt lokala medier.

Tankade på vägen

Ingen vet ännu vad som hänt under den 130 mil långa färden och hur pojken kunde tanka bilen utan att bli upptäckt eller anmäld.

Ville köra till Perth

Han hann köra en ansenlig sträcka – som avståndet mellan Vaggeryd i Småland och Luleå. Men hans plan lär ha varit att ta sig hela vägen genom ett ödsligt och vidsträckt ökenområde tvärs över den australiska kontinenten – till Perth på västkusten. Det är cirka 400 mil, lika långt som mellan Sverige och Iran.

12-åring förhörs

12-åringen har nu återförenats med sina föräldrar och ska förhöras av lokal polis. Den äventyrliga färden och gripandet sammanföll av en slump med polisens pågående kampanj mot fortkörning ”Go Slow”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.