Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen larmades om att skrik hördes från inifrån containern. Allt fler människor flyr från länder i regionen. Foto: Guatemalas polismyndighet

126 migranter räddades ur övergiven container i Guatemala

Publicerad

Lokal polis lyckades på lördagen rädda 126 personer som var inlåsta i en fraktcontainer vid sidan av en väg i västra Guatemala. Enligt polisens teori var samtliga migranter på väg till USA som hade övergivits av människosmugglare.

Det var på lördagskvällen lokal tid som polis larmades om att det hördes skrik inifrån en fraktcontainer som stod övergiven mellan städerna Nueva Concepción och Cocales i västra Guatemala.

När containern bröts upp påträffades 126 personer – män, kvinnor och barn – som, enligt polisens teori, hade övergivits av människosmugglare.

– Vi hörde gråt och knackningar inifrån containern. När vi öppnade dörrarna påträffade vi 126 papperslösa personer, säger en polistalesperson enligt BBC.

Omkring 100 av de anträffade migranterna uppges komma från katastrofdrabbade Haiti där tusentals invånare under de senaste månaderna flytt landet till följd av fattigdom, naturkatastrofer och politisk instabilitet. Övriga tros vara hemmahörande i Nepal och Gahna, skriver BBC.

Andra upptäckten på två dagar

Enligt Alejandra Mena, talesperson för Guatemalas migrationsmyndighet, hade migranterna tagit sig till Honduras för att vidare försöka färdas till USA via Mexiko. Samtliga fick sjukvård på plats innan de fördes till ett tillfälligt förvar för överlämning till myndigheter.

Upptäckten görs kort efter att mexikanska soldater i torsdags påträffade 652 migranter, varav 350 barn, i tre kyllastbilar nära den amerikanska gränsen, vilket kastar nytt ljus på den pågående situationen för migranter i området.

Bara den senaste månaden har 13000 migranter, varav merparten är haitiska medborgare, samlats under en bro vid Rio Grande på gränsen mellan Mexiko och Texas med hopp om att få tillfälligt uppehållstillstånd i USA. Samtidigt har över 7500 personer utvisats till Haiti.

– Våra gränser är inte öppna och människor borde inte försöka göra den farliga resan, säger Marsha Espinosa vid USA:s departement för inrikes säkerhet till BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.