Filippinska specialstyrkor genomför fordonskontroller i Marawi Foto: Reuters/TT

Filippinska islamistledare kan ha dödats

Uppdaterad
Publicerad

13 soldater ur den filippinska marinkåren har dödats och 40 skadats i strider i den filippinska staden Marawi, som är belägrad av en militant islamistgrupp, rapporterar AP på lördagsmorgonen. Enligt TT kan gruppens ledare nu ha dödats.

Den 13 maj ockuperade den islamistiska Maute-milisen, med kopplingar till IS, staden Marawi på Filippinernas södra huvudö Mindanao. President Rodrigo Duterte utropade snabbt undantagstillstånd, och sedan dess har regeringsstyrkor gradvis återtagit staden, där islamisterna nu bara ockuperar delar.

LÄS MER: Många döda vid oroligheter på Filippinerna

Största förlusten på en dag

I dagslånga närstrider på fredagen dödades 13 marinkårssoldater och 40 skadades – den största förlusten regeringsstyrkorna lidit på en dag sedan stridigheterna började, uppger militärens talesman Edgard Arevalo enligt AP.

Hittills har 20 civila, 134 islamister och 39 regeringssoldater fått sätta livet till i konflikten.

Ledarna troligtvis döda

De två bröder som gett namn åt Maute-milisen har troligen dödats på Mindanao, uppger militären enligt TT.

– Vi väntar på bekräftelse. Vi kontrollerar uppgifterna, men det finns starka indikationer, säger talesmannen Jo-Ar Herrera.

Bröderna Abdullah och Omar Maute grundade Maute-milisen, som anslutit sig till upprorsledaren Isnilon Hapilon. Han utsågs i sin tur förra året till terrorrörelsen IS ”emir” i Sydostasien.

LÄS MER: Undantagstillstånd på Filippinerna

Får hjälp av USA

Hapilon tros fortfarande befinna sig i Marawi, där militären de senaste veckorna riktat en våldsam offensiv mot miliserna.

Filippinerna får militär hjälp av USA runt Marawi. En talesperson för USA:s ambassad i Manila bekräftar att Filippinerna bett om assistans, och att USA därför har skickat specialstyrkor.

– De strider inte. De tillhandahåller bara tekniskt stöd, säger Herrera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.