Demonstranter flyr undan tårgås i distriktet Wong Tai Sin. Foto: TT

14-åring skottskadad i Hongkong under protester mot maskeringsförbud

Publicerad

En 14-åring har skottskadats under fredagens protester i Hongkong, rapporterar AP. Sedan midnatt lokal tid gäller den nödlag som innebär att det är förbjudet att maskera sig.

En poliskälla uppger för nyhetsbyrån AP att en 14-årig pojke skjutits i låret. Det är oklart om pojken träffades av en förlupen kula, eller om han träffades av en kula i samband med att en polis som attackerades av demonstranter avfyrade sitt vapen. Hongkongs sjukhusmyndighet bekräftar att tillståndet är allvarligt för en 14-åring som vårdas på sjukhus, men lämnar inga fler detaljer.

Hongkongs regering uppger i ett uttalande att en civilklädd polis som misshandlades av ”upploppsmakare” i distriktet Yuen Long var tvungen att avfyra ett skarpt skott för att freda sig. Det framgår inte av uttalandet om någon träffades. Enligt uttalandet träffades polismannen två gånger av brandbomber.

I tisdags, när det var stora protester i Hongkong under Kinas nationaldag, träffades en 18-åring av ett skott från nära håll.

På fredagskvällen har det även kastats brandbomber mot flera kontor som tillhör den kinesiska statens turism- och resebyrå.

”Blixtaktioner” på 18 platser

Under dagen har det också genomförts fredliga manifestationer, i protest mot att nödlagen införs. SVT:s korrespondent Bengt Norborg rapporterar att det kallats till ”blixtaktioner” på 18 olika platser i Hongkong.

Nödlagen som inte har använts på över 50 år började gälla vid midnatt. Den innefattar bland annat ett förbud mot att maskera sig vid offentliga sammankomster. Hongkongs ledare Carrie Lam säger att det är nödvändigt eftersom våldsamma demonstranter maskerar sig för att undvika att bli identifierade.

Polis har på senare tid blandat in ett färgämne när de använder vattenkanoner, för att lättare kunna identifiera demonstranter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet