”Jag tror inte att mina klasskamrater vet om vad jag håller på med”, säger 15-åriga Greta Thunberg när SVT träffar henne på klimatmötet i Katowice. Foto: Ylva Larsson, SVT

15-åriga Greta Thunberg klimatmötets unga superstjärna: ”Vi måste agera även om det inte finns hopp”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har utsetts till en av världens mäktigaste tonåringar och talat inför FN:s generalsekreterare. I Katowice är 15-åriga Greta Thunberg från Sverige en superstjärna.

– Man kommer aldrig att vänja sig vid uppmärksamheten. Jag gillar inte att vara i fokus, så det är lite jobbigt.

Det är onsdag kväll och klimattoppmötet i Katowice har pågått i tio dagar. Greta Thunberg har varit här sedan starten, tillsammans med pappa Svante (mamma är operasångerskan Malena Ernman). Är hon trött märks det inte. Hon går målmedvetet mot nästa möte när hon stoppas av en kvinna som vänligt frågar om de kan ta en bild tillsammans.

– Jag har två små flickor hemma och jag vill visa dem den här bilden, säger kvinnan.

Klimatmöte i Katowice 2018
En kvinna tar en bild med Greta Thunberg. Foto: Ylva Larsson, SVT

Greta Thunberg är van. Så här har det varit hela dagen. Hon får skriva autografer, och har ständigt en journalist hack i häl. För vad som började som en skolstrejk av en person har växt och spridit sig till hela världen och nu vill alla förknippas med 15-åringen från Sverige.

– Jag tror att min aktion gick igenom för att det var en person som sa ”nu är det nog” och satte sig ner. Speciellt att det var ett barn, folk får ofta dåligt samvete när det är ett barn som säger saker. Och jag säger sanningen, jag lindar inte in mitt budskap, säger Greta Thunberg till SVT Nyheter.

Nyligen utsågs hon till en av världens mest inflytelserika tonåringar av Time Magazine.

– Det känns väldigt konstigt såklart, men det känns bra att det var en klimatmänniska på den listan. Det känns hoppfullt.

Allt startade med en skolstrejk

Idén att skolstrejka för klimatet kom från USA där några ungdomar vägrade att gå till skolan på grund av skolskjutningar. Greta Thunberg försökte få med sig sina klasskompisar, men när ingen nappade på idén satte hon sig själv utanför riksdagen med ett plakat. Det har hon gjort varje fredag sedan dess.

Greta Thunberg utanför riksdagen. Foto: TT

– Ledarna vågar inte säga som det är och vi kommer inte att be dem att hjälpa oss att fixa det här, för vi har gjort det förut och det har inte fungerat. I stället kommer vi låta dem veta att vi kommer skapa förändring, säger hon lugnt.

Sedan Greta Thunberg kom till Katowice – dit hon tagit sig med elbil – har hon hunnit med en hel del.

Hon har talat inför FN:s generalsekreterare, blivit intervjuad av CNN, haft möte med politikern och miljöaktivisten Al Gore och nu ska hon hålla tal igen, som representant för civilsamhället. I publiken sitter bland andra Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP).

”Jag har lärt mig att man aldrig är för liten för att göra skillnad”, säger Greta Thunberg inför åhörarna.

”Ni säger att ni älskar era barn mest av allt, ändå stjäl ni deras framtid framför ögonen på dem.”

”Ni har ignorerat oss förut och ni kommer att ignorera oss nu. Den riktiga makten tillhör folket.”

Applåder. Efteråt är Greta Thunberg trött. Hon har en unik förmåga att hålla fokus, men sen blir hon jättetrött, förklarar hennes pappa. Därför försöker de hålla dagarna så korta som möjligt.

Greta Thunberg har ständigt journalister hack i häl i Katowice. Foto: Ylva Larsson, SVT

”Känner att man har en mening”

Det är ett speciellt liv för en 15-åring. Utöver kändisskapet och skolstrejkandet har hon förändrat sitt liv på så sätt att hon helt har slutat flyga, slutat äta kött och mejeriprodukter och slutat konsumera nya saker. Ändå tycker inte Greta Thunberg att hon har tvingats försaka något för sitt engagemang.

– Nej, det är inget jag har offrat eller förlorat på något sätt utan man känner att man har en mening och något man måste göra.

Vad säger dina kompisar?

– Jag vet inte, jag tror inte att mina klasskamrater vet om vad jag håller på med.

När Greta Thunberg nu gör sig redo att lämna FN:s klimattoppmöte har hon inga stora förhoppningar om att politikerna kommer att komma fram till någon verklig handlingsplan för att nå Parisavtalet.

Men så är hon inte så intresserad av hopp heller.

– Jag tänker inte så mycket på hopp eller på vad som kan hända i framtiden, jag tänker att vi måste agera även om det inte finns hopp. Att inte ha hopp är ingen ursäkt för att inte agera. Hoppet kommer ju om man agerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte i Katowice 2018

Mer i ämnet