15 procent av alla pojkar i USA får diagnosen ADHD. Foto: TT

15 procent av pojkarna i USA får adhd-diagnos

Uppdaterad
Publicerad

I USA får över 15 procent av alla pojkar diagnosen adhd och 80 procent av all världens adhd-medicin tillverkas och konsumeras i USA.
Nu får det hård kritik från flera håll, kritikerna menar att det skrivs ut för mycket medicin.
– Det sker helt klart en övermedicinering, säger barnpsykologen Ross Greene till SVT.

Uppemot 30 procent av alla recept på det amfetaminliknande preparatet Ritalin säljs i USA svart på skolgårdar eftersom de hjälper elever att uppnå högre betyg.

Flera amerikanska psykiatriker och psykologer som SVT intervjuat anser att stressade lärare kräver att oroliga barn medicineras och att stressade läkare alltför lättvindigt skriver ut ett recept istället för att råda föräldrar hur de kan hjälpa barnen att fungera bättre.

”Är inget fel på våra barn”

Psykiatrikern Peter Breggin är en av förgrundsgestalterna i kampanjen ”Sluta droga våra barn”. Han anser att läkemedelsindustrin marknadsför diagnosen adhd som ett sätt att öka försäljningen av medicin. Det pågår flera uppmärksammade rättsfall i USA där bland psykiatriker har visat sig vara avlönade av läkemedelsbolag.

– Adhd kan inte kallas för en psykiatrisk diagnos, det är en lista över beteenden och kan eventuellt kallas för funktionshinder som orsakar läraren problem i klassrummet, säger Peter Breggin som har ett kärvt budskap.

– Det är inget fel på våra barn. Vi har accepterat en falsk diagnos, vi har ett samhälle som är allt mindre tillåtande när det gäller framförallt pojkars naturliga beteende. Problemet är att vi brister som föräldrar och vi undervisar dem inte tillräckligt väl. Idag ska alla vara strömlinjeformade.

”Övermedicinering”

Hälften av alla barn som får en adhd/diagnos som barn har det inte som vuxen.

Barnpsykologen Ross Greene som skrivit bästsäljaren ”Explosiva barn: ett nytt sätt att förstå och behandla barn som har svårt att tåla motgångar och förändringar” anser till skillnad från Peter Breggin att medicinering är motiverat ibland. Men han delar oron över vad som nu sker.

– Det sker helt klart en övermedicinering, det är inte så att 15 procent av alla skolbarn i USA verkligen har adhd, statistiskt så rör det sig om max fem procent. Men skolan blir allt mer standardiserad med centrala prov och det är allt fler barn som faller ifrån för att de är annorlunda. Det sker till priset av deras självkänsla.

Se Korrespondenterna i kväll kl 20.00, om ADHD och hur Frankrike och USA ser helt annorlunda på diagnosen och hur man bäst hjälper barnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Adhd-diagnoser

Mer i ämnet