Till vänster poserar Jesse James och hans bror Frank James 1872. Till höger är ett av få porträtt på Jesse James. Foto: TT/WikicommonsVisa alla (5)
Visa alla (5)

150 år sedan legendariskt bankrån

Uppdaterad
Publicerad

Att råna banker blir allt ovanligare. Men för 150 år sedan härjade banditerna fritt i Mellanvästern i USA. Samtidigt hade Sverige redan lagt en av historiens största bankkupper till handlingarna.

I USA sägs det första bankrånet ha skett tisdagen den 13 februari 1866. Det tros ha varit Jesse James med bröder som, med dragna revolvrar, stormade in på en bank i staden Liberty. Med sig fick de 60.000 dollar. I flykten sköt de ihjäl en förbipasserande.

Jesse James är än i dag omtalad som bankrånare, framförallt för att han lyckades fortsätta råna banker i hela 15 år.

Tidigare i Sverige

Men redan tolv år tidigare hade en minst lika historisk bankkupp ägt rum på Stora Torget i Linköping. Plundringen av Östgöta Enskilda bank blev sedermera under många år omtalad som den största i historien.

– Det var ett av de första och länge det största bankrånet i historien. Tillvägagångssättet var egentligen ganska simpelt. Ovanför dörrkarmen hängde det en nyckel till banken, bara man visste om det så var det inga problem att ta sig in, säger Kristina Grahm, intendent för samlingar, arkiv och utställningar vid Friluftsmuseet Gamla Linköping.

Totalt stals över 80 miljoner kronor, i dagens värde, vid rånet. Linköpingsborna var chockade efter stölden, något liknande hade aldrig skett i Sverige tidigare.

– På den tiden fanns det inte ens någon straffsats för den typen av brott. Men ett år senare kom en ny lag till följd av det här rånet, säger Kristina Grahm.

Svensk ”Sherlock” löste fallet

För att få tag på gärningsmännen fick Linköpingspolisen be om förstärkning från Norrköpings egen Sherlock Holmes, kommissarie PM Larsson. Utklädd till oxhandlare besökte han de lokala krogarna för att hitta ledtrådar. Och redan en vecka efter att han anlänt var brottet löst.

Hjärnan bakom ska ha varit korpralen Nils Strid. Han greps tillsammans med smeden Lars Ekström och den före detta landsfiskalen Johan Isaksson.

Nils Strid tvingades att emigrera till USA, där han hängdes senare anklagad för två mord i delstaten Iowa. Smeden och landsfiskalen fängslades efter att ha fått utstå både piskrapp och en tid i skamstock.

Jesse James förråddes och dödades av en medbrottsling 1882, en händelse som fått ge titel till Brad Pitt-filmen ”Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford” (2007). I verkligheten blev James inte ens 35 år gammal, men på filmduken, i serier och i böcker rider han alltså vidare än i dag.

Jesse James

Visa

Jesse James (1847-82) var en revolverman som blev legendarisk för sin brottslighet i Missouri i centrala USA.

En av de händelser som gjort honom beryktad var ett bankrån i staden Liberty på eftermiddagen den 13 februari 1866. Några gärningsmän hittades aldrig, men Jesse James och hans gäng tros ha legat bakom. Dådet beskrivs som det första stora bankrånet av modernt snitt, där beväpnade personer i fredstid tilltvingar sig pengar på ett bankkontor.

Huset på 103 North Water Street i Liberty ser likadant ut än i dag, och heter numera The Jesse James Bank Museum.

Linköpings-rånare lämnade dikt

Visa

När bankdirektören på Östgöta enskilda bank upptäckte stölden på morgonen den 25 mars 1854 var den stora kassakistan i princip tom. Kvar fanns bara en sedel och en papperslapp med dikten:

”Vi länsat haver Östgötha Bank

Och mången rik knös torde bli pank

Vi lämnar dock en tredaler kvar

Ty hundar pissar på den som inget har”

Händelsen 1854 ägde rum på Stora Torget 1 i Linköping, i en fastighet som nu rymmer en restaurang till brottets ära.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer