Foto: TT.

16-åring gripen av polisen

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke som greps i går misstänkt för att ha undanhållit den 18-årige Ali David Sonbolys attentatsplaner, träffade massmördaren kort före dådet, enligt tyska åklagarmyndigheten.

En konversation i chattappen Whatsapp visar att 16-åringen och 18-åringen möttes direkt före skjutningen, på platsen för dådet, säger åklagaren Thomas Steinkraus-Koch på en presskonferens i München.

Visste att han hade en pistol

Chatten har också visat att 16-åringen visste att den blivande gärningsmannen ägde en pistol. 16-åringen kan ha varit inblandad i en inbjudan på Facebook om en träff i närheten av Münchens järnvägsstation, uppger polisen.

Dödsskjutning i München

De två tonåringarna träffades första gången förra sommaren, i samband med att de båda fick psykiatrisk behandling.

Sköt ihjäl nio personer

I attacken i fredags sköt 18-årige Ali David Sonboly ihjäl nio personer och tog sedan livet av sig själv. Nästan alla han sköt ihjäl var tonåringar. Enligt polisen hade han planerat sitt dåd i ett år och information från hans dataanvändning visar på ett intresse för tidigare masskjutningar. Han led också av psykiska problem som han vårdats för och tros även ha varit deprimerad.

Köpte pistol på darknet

Uppgifter till tidningen Süddeutsche Zeitung visar att den misstänkte gärningsmannen hade införskaffat sin pistol på darknet, en krypterad del av nätet. Enligt tidningen, som hänvisar till källor nära utredningen, hade vapnet tidigare använts i teatersammanhang, men gjorts funktionsdugligt igen.

Nu överväger landets inrikesminister Thomas de Maizière från kristdemokratiska CDU att skärpa vapenlagarna.

– Vi måste titta noga på om och var det finns behov av rättsliga åtgärder, säger han till tidningen Bild am Sonntag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i München

Mer i ämnet