Gärningsmannen Ali David Sonboly till höger

Polisen: 18-åringen har planerat dådet i ett år

Uppdaterad
Publicerad

Fynd i den 18-åringa Ali David Sonbolys hem visar att han hade planerat dådet i ett år, säger tyska polisen. Han skrev även ett manifest inför dådet och kan ha kommit över vapnet på darknet.

Polisen i München hade under söndagseftermiddagen en ny presskonferens om masskjutningen som skedde i fredags där Ali David Sonboly dödade 9 personer och sig själv.

Bland annat berättade polisen att han hade planerat sitt dåd i ett år. Det efter att ha undersökt fynd som gjorts i hans bostad. Han ska även ha författat ett manifest i anslutning till dådet.

Dödsskjutning i München

De berättade även att Ali David Sonbolys motiv inte var politiskt och att han inte valde ut offer som hade ”utländskt ursprung”.

Var mobbad

Ali David Sonboly har tidigare varit mobbad i skolan, enligt polisen. Förra året ska han även ha lagts in för psykiska besvär i två månader. Han hade bland annat social fobi och fick ångest vid ”kontakt med andra människor.

Polisen berättade även att Glock-pistolen som Ali David Sonboly använt vid dådet kan vara från darknet, en krypterad del av nätet.

– Det finns en chatthistorik på darknet som tyder på att han fått vapnet därifrån, sade en av utredarna, Robert Heimberger, som inte ville gå in på fler detaljer kring detta, enligt Frankfurter Allgemeine.

Var intresserad av masskjutningar

Gärningsmannen ska även ha tagit sig till tyska staden Winnenden där en 17-årig ung man tog sig in på sin gamla skola  och började skjuta urskillningslöst 2009. Skoldådet krävde 16 offer. Polisen bekräftar nu att Ali David Sonboly ska ha tagit sig till brottsplatsen och även tog bilder där.

Tidigare har polisen övervägt en koppling till Anders Behring Breiviks terrordåd som genomförts exakt fem år innan attacken i München. Dock har dennes manifest inte kunnat hittas i Ali David Sonbolys lägenhet.

Föräldrarna chockade

Pappan ska ha känt igen sin son i en film som spreds i sociala medier efter dådet och ringde då polisen, uppger tyska BR. Polisen bekräftar att de tidigt kände till identiteten på gärningsmannen.

Föräldrarna har dock fortfarande inte kunnat höras efter händelsen på grund av chock.

Ber allmänheten respektera anhöriga

Polisen meddelar även att 35 personer skadades på grund av dådet. Dock var det bara fyra av dem som hade skottskador. Polisen ber nu allmänheten att ha respekt för de anhöriga till offren när skolan öppnar igen på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i München

Mer i ämnet