SVT Nyheters Sofia Bering, på plats i i Wien där den 17-åriga svenska flickan från Linköping mötte rätten i dag. Foto: TT / SVT

17-åriga Linköpingsflickan inför rätta i Wien

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot en 17-årig flicka från Linköping, misstänkt för terrorbrott, har nu inletts i Wien. Hon har suttit häktad sedan hon greps i Wien för två månader sedan och hon riskerar nu flera års fängelse.

Under rättegången fortsätter hon att neka till anklagelserna.

Förutom media är även flickans anhöriga på plats i salen. Bland annat hennes mamma och pappa. Det var i början av december som flickan försvann från sitt hem i Linköping. Hennes familj oroade sig för att hon hade radikaliserats och rest iväg för att ansluta sig till terrornätverket IS. Via flickans telefon lokaliserade familjen henne till Österrike och larmade den österrikiska polisen. Flickan greps på järnvägsstationen Westbahnhof i Wien den 6 december.

Flickan svarar tvekande och dröjande på frågorna om varför hon var där och hon säger att hon skulle träffa tre tjejer som hade haft kontakt med på Twitter. Rättens ordförande pressar henne men påminner henne också om att hon inte behöver svara om hon inte vill. Hon bestämmer sig för att inte svara på några mer frågor.

17-åring misstänkt för IS-resa

Kan få fängelse

17-åringen är misstänkt för att genom att resa till Syrien ha för avsikt att stödja och ansluta sig till terrororganisationen IS. Enligt åklagaren visar bland annat så kallade chattloggar i hennes mobil att hon har haft den avsikten och därmed begått ett brott enligt österrikisk lag. I Österrike är det straffbart att delta i en terrororganisation. Brottet kan ge flera års fängelse.

Nekar till brott

Flickan har hela tiden förnekat brott och har bland annat sagt att hon var på väg till Turkiet men ändrat sig i Wien och planerat att resa tillbaka till Sverige när hon greps. Enligt hennes advokat, Wolfgang Blaschitz, har hon aldrig träffat personerna som hon chattat med i verkligheten. Advokaten anser inte att den bevisning som åklagaren lutar sig mot är tillräcklig för att styrka att hon är medlem i någon terrororganisation.

Det är enligt den österrikiska polisen inget som tyder på att något terrordåd planerades i Österrike och flickan är inte misstänkt för något brott enligt svensk lag. Medlemskap eller deltagande i en kriminell eller terrororganisation är inte straffbart i Sverige. Däremot kommer så kallade terrorresor och stöd till terrororganisationer att förbjudas när en ny lag träder i kraft senare i vår.

I Sverige – brottsoffer

I Sverige är flickan istället målsägande i en utredning om människohandel för krigstjänst som leds av åklagare Krister Peterson vid den internationella åklagarkammaren. Det handlar alltså om att flickan skulle kunna vara offer för rekrytering till ett terrornätverk.

För flickans familj kom det som en chock att hon hade rest även om det ska ha funnits tecken på att hon förändrats. Skolan noterade bland annat en ökad frånvaro men socialtjänsten i Linköping varslades inte med någon så kallad orosanmälan.

Rättegången beräknas pågå en halv dag och domen meddelas omedelbart efter förhandlingen.

Fakta: Terrorresor till Syrien och Irak

  • Från och med 2012 till dags dato har sammanlagt 299 personer rest från Sverige för att ansluta sig till terrornätverk i Syrien och Irak.
  • 133 har återvänt, 126 är kvar och 40 personer uppges vara döda.

Källa: Säpo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-åring misstänkt för IS-resa

Mer i ämnet