Demonstranter har lämnat blommor på platsen för dödsskjutningen natten till onsdag. Foto: Matt Marton/EPA

17-åring gripen för dödsskjutningen i Wisconsin

Uppdaterad
Publicerad

En 17-åring har gripits misstänkt för att ha skjutit två personer till döds i samband med polisprotesterna i Kenosha, Wisconsin, natten till onsdag. Nu sätter Donald Trump in federala polisstyrkor för att få stopp på våldet.

– Vi kommer inte acceptera laglöshet på amerikanska gator, skriver presidenten på Twitter.

Tre personer sköts, varav två till döds, i samband med protesterna mot polisvåld i Kenosha natten till onsdagen. Senare under dagen kunde polis gripa en ung man i sitt hem i Antioch, Illinois, omkring tre mil från Kenosha, misstänkt för dödsskjutningen.

Delar av händelseförloppet fångades på film. Videoklippet visar hur flera personer försöker övermanna en person med ett halvautomatiskt gevär, som då öppnar eld. Ett större antal skott hörs samtidigt i bakgrunden.

– Jag dödade precis någon, ska den misstänkte mannen ha sagt strax efteråt, enligt nyhetsbyrån AP.

Beväpnad milis

Omständigheterna kring dödsskjutningen är ännu oklara, men enligt stadens polischef ska beväpnad milis ha patrullerat gatorna för att enligt dem själva skydda egendom från förstörelse. Om 17-åringen tillhörde dem är ännu okänt.

Efter skjutningen meddelade delstaten Wisconsins guvernör Tony Evers att ytterligare drygt 250 soldater från nationalgardet kommer att sättas in, vilket gör att styrkan nu räknas till omkring 500 soldater. Samtidigt råder utegångsförbud mellan klockan 19 på kvällen och 07 på morgonen.

Presidentens svar på våldet

Under onsdagen svarade Donald Trump med att sätta in mer än 200 federala poliser i staden för att få stopp på våldet.

”Vi kommer inte att acceptera plundring, mordbränder, våld och laglöshet på våra amerikanska gator”, skriver presidenten på Twitter.

De våldsamma protesterna i staden blossade upp efter söndagens polisingripande då 29-årige afroamerikanen Jacob Blake sköts med flera skott i ryggen. Blake skadades allvarligt och ska enligt familjen och advokater ha förlamats.

Enligt utredarna som undersöker skjutningen ska en kniv ha hittats på förarsidan av Blakes bil, rapporterar Reuters. Det är ännu okänt om kniven var orsaken till att polisen öppnade eld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.