Videon på skjutningen har spritts snabbt på sociala medier och skapat en ny våg av ilska mot polisvåldet i USA. Foto: TMX/AFP

Ny polisskjutning väcker ilska i USA

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ännu ett klipp på en svart man som blir skjuten av polisen i USA började spridas på sociala medier har nya demonstrationer blossat upp i landet. Men polisfacket ber om lugn tills all fakta är på bordet.

Bilar och affärslokaler sattes i brand i Kenosha, Wisconsin, när demonstranter för andra kvällen i rad gick ut på gatorna för att protestera mot skjutningen av en svart man.

Den 29-årige mannen sköts i ryggen i söndags när han var på väg in i en bil, rapporterar CNN. Händelseförloppet filmades av ett vittne och spreds på sociala medier.

Mannen lever fortfarande, men fick så allvarliga skador att han vårdas på intensivvårdsavdelningen på ett sjukhus i Milwaukee.

Två klipp cirkulerar

I klippet kan man se poliser rikta sina vapen mot mannen som vänder dem ryggen, rundar framsidan av en bil och öppnar en av dörrarna framtill. Han lutar sig in i bilen, en polisman tar tag i mannens linne och skjuter sedan honom i ryggen med flera skott.

Senare publicerades ännu en video som visar en längre del av händelseförloppet. Där kan man se hur mannen, när polisen försöker gripa honom, sliter sig loss innan han rör sig mot bilens förarsida där han blir skjuten. 

”Gick emellan i ett bråk”

Lokaltidningen Milwaukee Journal Sentinel hänvisar till polisradion där man hör personen som svarar på larmcentralen säga att 29-åringen ”inte borde vara där” enligt inringaren, att han tog inringarens nycklar och vägrade lämna platsen. Den anställda på larmcentralen säger också att hon inte har fler detaljer för att personen som ringde ”inte var samarbetsvillig”, enligt CNN.

Juristen Ben Crump som representerar 29-åringen säger att hans klient försökte stoppa ett bråk mellan två kvinnor.

Mannen som filmade klippet säger att han hörde kvinnor bråka, såg mannen anlända och beordra sin son att gå in i bilen och sedan följa efter en kvinna in i ett hus. Vittnet gick iväg en stund, när han kom tillbaka såg han polisen brottas med 29-åringen.

Polisfacket ber om tålamod

Hundratals demonstranter har sedan skjutningen samlats utanför den lokala domstolsbyggnaden. De kräver att poliserna som var inblandade ställs till svars. En utredning har påbörjats och polisfacket ber allmänheten att inte döma de involverade polismännen förrän all fakta har offentliggjorts.

Delstatens guvernör säger sig ha skickat 125 poliser från nationalgardet till Kenosha för att säkerställa ordningen.

Demonstrationer anordnades också i New York City, i Washington DC och i Minneapolis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.