Federala poliser under protesterna i Portland. Foto: TT

Federala styrkor skickas till ytterligare städer i USA

Uppdaterad
Publicerad

USA:s justitiedepartement har beslutat att skicka federala polisstyrkor till ytterligare städer i landet: Cleveland, Milwaukee och Detroit, rapporterar Reuters.
Samtidigt planerar de att lämna den omtvistade staden Portland.

Beslutet innebär att ”flera dussin” federala agenter placeras ut för att upprätthålla lag och ordning, skriver nyhetsbyrån.

Draget sker i samband med vad som kallas ”Operation Legend”, ett projekt som sjösattes för att bekämpa de våldsamheter som blossat upp i samband med protesterna efter George Floyds död i Minneapoilis den 25 maj.

Federala styrkor finns redan på plats i bland annat Chicago, Kansas City, Missouri och Albuquerque.

Protester i Portland

De federala styrkorna som funnits på plats i Portland, Oregon, där protesterna varit särskilt ihållande och ofta våldsamma, har fått skarp kritik av bland annat stadens borgmästare.

Enligt stadens styre har poliserna förvärrat situationen genom att bruka ett oproportionerligt våld mot demonstranterna.

Men enligt USA:s chefsåklagare William Barr behövs de federala styrkorna.

– I kölvattnet av George Floyds död så har våldsverkare och anarkister kidnappat de legitima protesterna för att skapa stor förödelse och kaos för oskyldiga offer, sa Barr vid en utfrågning i kongressen på tisdagen.

Ska lämna delstaten

På onsdagseftermiddagen, svensk tid, kom beskedet att de federala styrkorna förbereder sig för att gradvis lämna delstaten Oregon och staden Portland, rapporterar AP.

Detta i utbyte mot att delstats- och Portlandpolisen ökar sin närvaro i stadens centrum, särskilt vid de federala byggnader som varit föremål för protester den senaste tiden, enligt en överenskommelse mellan delstaten och de federala myndigheterna.

Processen är planerad att inledas på torsdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
USA-korrespondenten Fouad Youcefi förklarar varför bland annat USA:s talman rasar mot federala polisen. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer