President Donald Trump har nu beordrat federala styrkor till bland annat Chicago. Hör experten förklara varför. Foto: SVT/AP

Experten om Trumps agerande: ”Förmodligen ett brott mot grundlagen”

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump skickar hundratals federala poliser till flera amerikanska städer. Poliserna ska enligt Trump skydda invånare och federala byggnader, men Merrick Tabor, statsvetare på Stockholms universitet menar att det finns en annan anledning.

– Det här är en del i Trumps omvalsstrategi, att måla upp USA i kris.

Tilltaget har mötts av ilska och frustration hos lokala myndigheter som inte vill ha några federala styrkor i städerna, trots oroligheter.

– De brotten som begås är inte federala brott och ska alltså inte hanteras av federala myndigheter. Det är ytterst tveksamt om det som görs nu är grundlagsenligt, säger Merrick Tabor, statsvetare på Stockholms universitet.

Han tror inte heller att Donald Trump kommer att vinna något på att försöka visa sig som den som står för lag och rättvisa.

– En stor del av befolkningen sympatiserar med behovet av att se över polisens agerande i många situationer. Även det egna partiet, Republikanerna, brukar stödja delstaternas rättigheter över de federlala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.