Trump skickar hundratals federala poliser till Chicago. Foto: TT

Trump skickar hundratals federala poliser till Chicago

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump ska nu skicka hundratals federala poliser till fler städer, däribland Chicago. Detta trots intensivt motstånd från de lokala myndigheterna. Chicagos borgmästare sa så sent som i tisdags att Trump inte skulle tillåtas ”terrorisera stadens medborgare”.

Under onsdagskvällen svensk tid aviserade presidenten en utökning av insatsen ”Operation Legend” , som först drogs igång i Kansas tidigare denna månad. Insatsen innebär att resurser från bland annat FBI skickas till olika delar i landet för att stävja det ökade våldet.

Initiativet kräver ingen formell inbjudan från de lokala myndigheterna, och har stött på kritik. Närvaron av federala poliser i Portland har snarare trappat upp våldet och oroligheterna, uppger bland annat stadens borgmästare.

200 poliser till Chicago

Men enligt Trump ska nu ytterligare runt 200 federala poliser skickas till Chicago och runt 35 till Albuquerque, New Mexico, skriver CNN. Insatsen skulle bli aktuell i fler städer, lade presidenten till.

– Jag har inget annat val, sa Trump under en presskonferens under onsdagskvällen.

Demokraten Martin Heinrich, senator i New Mexico, skrev i ett twitterinlägg efter beskedet om att federala poliser skulle skickas till Albuquerque, att dessa inte var välkomna – i synnerhet efter ”röran” som uppstått i Portland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.