Den federala polisen anklagas bland annat för att ha skjutit tårgas mot demonstranterna och för att ha ”kidnappat” demonstranter. Foto: Beth Nakamura/AP

Portlands borgmästare till Trump: Dra tillbaka dina trupper

Uppdaterad
Publicerad

Federala poliser anklagas för maktmissbruk och för att ha ”kidnappat” demonstranter i samband med Black lives matter-protester i den amerikanska staden Portland. Nu kräver stadens borgmästare att president Donald Trump drar tillbaka poliserna.

– Deras närvaro leder till mer våld och vandalism, säger borgmästaren Ted Wheeler.

Det har gått drygt två veckor sedan Donald Trump kallade in den federala polisen för att stävja oroligheterna i Portland. Protesterna mot polisens våld mot svarta har skakat staden sedan afroamerikanen George Floyds död i samband med ett polisingripande den 25 maj i år.

Men draget har lett till en upptrappning av våldet mellan demonstranterna och den federala polisen, menar stadens borgmästare Ted Wheeler.

– Situationen har kraftigt eskalerats av den federala polisen, säger borgmästaren till CNN enligt BBC.

Den federala polisen, som enligt Ted Wheeler kan räknas till upp emot flera hundra i antal, anklagas bland annat för att ha skjutit tårgas mot demonstranterna och för att ha genomfört olagliga gripanden av demonstranter.

Anklagas för kidnappningar

Enligt lokala medier ska federala poliser ha hoppat ur omärkta skåpbilar och fört bort demonstranter utan lagligt stöd.

I ett uttalande på Twitter anklagar Nancy Pelosi, demokraternas talman i representanthuset, den federala polisen för att ha ”kidnappat” demonstranter.

”Så här agerar inte en demokratisk republik”, skriver hon.

Portlands borgmästare kräver nu att Donald Trump drar tillbaka trupperna.

– De är inte önskade här. Vi har inte bett dem komma hit. Vi vill faktiskt att de lämnar, säger Ted Wheeler.

Stämmer regeringen

Även delstaten Oregons demokratiska guvernör Kate Brown fördömer insatsen. Hon anklagar den federala polisens för maktmissbruk och att Donald Trump satt in dem för att vinna politiska poäng. Delstatens justitiekansler har i sin tur lämnat in en stämning mot regeringen i ett försök att stoppa den federala polisens möjlighet att häkta demonstranterna, enligt BBC.

Trump-administrationen har försvarat de federala poliserna och hyllat deras insats mot vad man kallar för en ”våldsam folkmassa” och ”anarkister”.

– Portland var helt utom kontroll. Den federala polisen gick in, och just nu antar jag att vi har satt många personer i häkte. Vi fick stopp på upploppen, och om det börjar igen så kommer vi att stoppa det väldigt enkelt, sa Chad Wolff, minister för inrikessäkerhet, förra måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.