USA-korrespondenten Fouad Youcefi förklarar varför bland annat USA:s talman rasar mot federala polisen. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Federala polisen anklagas för övervåld och illegala bortföranden

Uppdaterad
Publicerad

Den federala polisens insatser i samband med Black Lives Matter-demonstrationerna i Portland, Oregon har kritiserats hårt. Bland annat för deras användande av tårgas. Ministern för inrikes säkerhet slår tillbaka mot kritiken och menar att de gör vad som krävs.

Det var i slutet av juni som president Donald Trump skrev på en exekutiv order om att skicka federala poliser till städer runt om i USA. Syftet var bland annat att stävja våldsamheterna i samband med Black Lives Matter-demonstrationerna och skydda statyer som av demonstranter anklagats för att hylla rasism.

I Portland, Oregon har federala poliser från myndigheter såsom gräns- och tullpolisen CBP och migrationspolisen ICE uppdraget att skydda den federala domstolsbyggnaden och skydda varandra.

Talmannen kritiserar

Nu kritiseras de federala poliserna hårt för sitt agerande. Rörelserna Wall of moms och Don't shoot Portland anklagar dem för övervåld och har stämt myndigheterna för bland annat deras användande av tårgas.

Även USA:s talman kritiserar deras metoder.

– Användandet av ”storm troopers” förklätt som lag och ordning är en metod som inte är lämplig för vårt land på något sätt, säger Nancy Pelosi, talman för representanthuset.

”Hemlig polis”

Kritiken har också handlat om att poliserna ska ha gripit och fört bort demonstranter i civilfordon utan att identifiera sig själva eller informera den gripna om några misstankar. En video som påstås visa en sådan händelse har fått miljontals visningar på Twitter.

– Det här är en demokrati, inte en diktatur. Vi kan inte ha hemlig polis som för bort människor och sätter dem i omärkta civilfordon, säger Oregons guvernör Kate Brown (D).

Gräns- och tullpolisen CBP skriver i ett uttalande att personen var misstänkt för misshandel av federala agenter eller vandalisering av federala egendomar och att de förde bort personen till en säkrare plats för förhör. De nekar också till anklagelserna om att inte ha identifierat sig själva och menar att de bar CBP:s emblem under insatsen.

I videon besvarar USA-korrespondenten Fouad Youcefi tre frågor om kritiken mot den federala polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.