Portland skickar stängselnota till Trump

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trumps federala styrkor har rest ett stängsel runt en domstolsbyggnad i Portland, i nordvästra USA. Men stängslet kostar staden mycket pengar och nu skickar man notan till Trump.

Portland är en av de sex städer som krävt att de federala styrkor som placerats i staden ska dras tillbaka, då man anser att de är olagliga och förvärrar situationen. President Donald Trump hävdar dock att styrkorna är nödvändiga för att återställa ordningen och skydda federala byggnader i samband med de senaste tidens Black Lives Matter-manifestationer.

Enligt NBC News har de federala styrkorna rest ett tillfälligt stängsel runt en domstolsbyggnad i Portland för att hindra den från att vandaliseras. Men, det är något som inte ses med blida ögon från lokalt politiskt håll. Stängslet blockerar nämligen en gata, vilket innebär kostnader för staden, skriver TT.

– I går var notan som den federala regeringen är skyldig oss uppe i 192 000 dollar, och den växer. Vi tänker driva in, säger den demokratiska lokalpolitikern Chloe Eudaly.

Notan växer med 500 dollar i kvarten

Enligt Chloe Eudaly måste stängslet tas ned.

– Vanligtvis skulle vi ha skickat dit arbetare för att ta ner det, men jag tänker inte skicka dit folk och riskera deras hälsa, säger hon.

Kostnaden, enligt Eudaly, växer dessutom med 500 dollar för varje kvart som stängslet står kvar.

Departementet för inrikes säkerhet, som skickat dit styrkorna, har ännu inte kommenterat den stigande notan.

USA:s justitieminister William Barr poängterade på nytt under tisdagen att de federala styrkor som placerats ut i olika städer var där för att stoppa protesterna från att eskalera till upplopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.