I oktober 2020 samlades tiotusentals människor i Minsk, Belarus till stöd för Sergej Tichanovskij och andra politiska fångar. Foto: TT

Svetlana Tichanovskajas make får 18 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den belarusiske oppositionsledaren Sergej Tichanovskij döms till fängelse i 18 år. Han har suttit frihetsberövad sedan i maj i fjol efter att ha varit med och samlat en aldrig tidigare skådad proteströrelse mot landets president, Aleksandr Lukasjenko.

”Min man, Sergej Tichanovskij, har dömts till 18 år i fängelse. Diktatorn tar helt öppet hämnd på sina starkaste opponenter. Medan han gömmer de politiska fångarna i stängda rättegångar hoppas han fortsätta förtryck i tystnad. Men hela världen ser på. Vi slutar inte”, skriver hustrun Svetlana Tichanovskaja på Twitter direkt efter att domen meddelats.

Sergej Tichanovskij planerade att ställa upp i presidentvalet i augusti i fjol, men greps strax efter att han meddelat sin kandidatur, några månader före valdagen.

Frun tog hans plats

Hans fru Svetlana Tichanovskaja, lyckades efter gripandet på kort tid få de 100 000 namnunderskrifter som krävdes för att hon skulle kunna ställa upp i valet i makens frånvaro.

Svetlana Tichanovskaja och många andra anser att hon vann presidentvalet, men den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko utropade sig som segrare och hävdar att han fick 80 procent av rösterna.

Aleksandr Lukasjenko har haft makten i Belarus sedan 1994, och har vidtagit kraftåtgärder mot motståndare sedan omfattande protester bröt ut efter det starkt ifrågasatta valet 2020. Oppositionella har antingen fängslats eller tvingats fly landet.

Svetlana Tichanovskaja flydde landet kort efter valet och har sedan dess levt i exil. Innan domen meddelades twittrade hon ett videomeddelande, där hon lovar att ”fortsätta att försvara personen som jag älskar och som blivit miljoner belarusiers ledare”.

Fler åtalande

Sergej Tichanovskij döms bland annat för uppvigling och att ha arrangerat upplopp.

Inte mycket är känt kring rättsprocessen i staden Gomel, som inleddes i juni. Fem andra personer är medåtalade i fallet, bland annat oppositionsledaren Mikola Statkevitj som döms till 14 års fängelse enligt lokala medier. Han utmanade Lukasjenko i valet 2010 men dömdes då till sex års fängelse. När han släpptes 2015 förbjöds han från att delta i valet 2020.

En annan känd person som är åtalad är Igor Losik, som greps sommaren 2020. Han har anklagats för att ha använt sin kanal på meddelandetjänsten Telegram för att hetsa till upplopp och döms till 15 år i fängelse.

De andra tre som åtalats i samma mål är bloggaren Vladimir Tsyganovitj, som döms till 15 års fängelse, och aktivisterna Artyom Sakov och Dimitrij Popov som döms till 16 år var.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.