Branden Kincade har orsakat den största evakueringen som någon i Sonoma County kan minnas, 180 000 personer. Foto: AP Photo/Noah Berger och Stephen Lam/Getty Images/AFP

Bränderna fortsätter rasa – Kalifornien utlyser nödläge

Uppdaterad
Publicerad

Kaliforniens guvernör utlyste nödläge i hela delstaten under söndagen med anledning av skogsbränderna och 180 000 personer har uppmanats att lämna sina hem.

– Det är den största evakuering som någon av oss kan minnas, twittrade sheriffkontoret i Sonoma-distriktet.

Kalifornienguvernören Gavin Newsom sade i ett uttalande att myndigheterna använder alla resurser de har till hands för att motarbeta bränderna som rasar runt om i delstaten.

De starka vindarna, som toppas av orkanbyar på upp till 41 meter per sekund, har fått brandens spridning att explodera under natten till söndagen lokal tid, skriver tidningen Los Angeles Times. Det har lett till utökade uppmaningar om evakuering som nu omfattar 180 000 personer, och att nödläge utlysts i delstaten.

Bara tio procent bekämpad

Branden i norra Kalifornien, som fått namnet Kincade, startade under onsdagsnatten och omfattar nu 12 000 hektar, enligt delstatens brandmyndigheter.

Kincade far fram med en hastighet av upp till 110 kilometer i timmen, och släckningsarbetet har försvårats. Bara tio procent av branden är bekämpad.

Vädertjänsten National Weather Service varnar för historiskt farliga väderförhållanden med blåst som väntas hålla i sig fram till måndagsmorgonen. Dessutom är luften ovanligt torr.

Evakueringen har utökats till att nu innefatta stora delar av staden Santa Rosa med 175 000 invånare. Bland annat har flera sjukhus behövt utrymmas.

Santa Rosa drabbades hårt av skogsbränder för två år sedan. Då dog 22 personer och tusentals hem förstördes.

Stor brand även i södra Kalifornien

Längre söderut i delstaten har omkring 50 000 människor lämnat sina hem nära Santa Clarita, norr om Los Angeles, där en brand som kallas Tick bränt av ett område på 1 600 hektar. Branden har lett till att skolor stängts och vägar stängts av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.