Ett av flera hem i staden Paradise som förstördes i Camp fire-branden förra året. Arkivbild från 2018. Foto: Noah Berger/AP/TT

Nästan en miljon blir utan el i Kalifornien – efter varning om bränder

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Kalifornien släcks ned i ett planerat strömavbrott på onsdagen – på obestämd tid. Anledningen är en varning om nya skogsbränder. Fler än 800 000 hushåll och företag kommer att drabbas.

Mat, vatten och ficklampor. Radio, batterier och första hjälpen-kit. Det amerikanska elbolaget Pacific gas and electric, PG&E, genomför under onsdagen ett planerat strömavbrott som berör fler än 800 000 av deras kunder i 34 län – och i ett inlägg på Twitter ger de sina överlevnadstips.

– Vi säger till våra kunder att de måste förebereda sig på ett avbrott som kan pågå i flera dagar, säger Tamar Sarkissian, talesperson för PG&E, till nyhetsbyrån Reuters.

Varningar om brandrisk

Enligt bolaget är strömavbrottet en säkerhetsåtgärd med anledning av en rådande brandrisk i delar av Kaliforninen. De senaste väderprognoserna pekar på starka vindar och låg luftfuktighet, skriver The Guardian. Strömmen stängs av tidigt på onsdagen, lokal tid, och det finns ingen prognos om hur länge det kommer att pågå. Det uppger PG&E på sin hemsida.

Avbrotten omfattar såväl hushåll och företag i de norra och centrala delarna av Kalifornien.

Elbolaget orsakade dödlig brand

Det amerikanska elbolaget Pacific gas and electric har ögonen på sig efter den så kallade Camp fire-branden, den dödligaste skogsbranden i Kaliforninens historia som tog över 80 liv. I maj i år presenterade brandskyddsmyndigheten Cal fire resultatet av deras utredning av branden – och fastslog att Camp fire orsakades av elledningar som ägs och drivs av PG&E, skriver Reuters.

Statliga Cal fire har gått ut med den högsta möjliga varningen, röd flagg, i delar av norra Kaliforninen för att larma om brandrisk.

”En enda låga kan orsaka en stor skogsbrand”, skriver Cal Fire på sin hemsida.

De varnar även, om än på en något lägre skala, för bränder i de södra delarna av delstaten. Varningarna gäller i dagsläget från onsdag morgon till torsdag kväll, lokal tid.

Foto: Skärmbild/Twitter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer