2.000 har mist livet på Medelhavet i år

Uppdaterad
Publicerad

Medelhavet är världens dödligaste hav – uppemot 2.000 flyktingar och migranter har drunknat på väg till Europa bara i år. Och medan allt färre tar risken att korsa havet, växer andelen av dem som mister livet. 

Det var i måndags, dagen innan internationella flyktingdagen, som beskedet kom. Ännu en kapsejsad båt utanför Libyens kust, och ännu fler drunknade på väg över havet med Europa som mål. Minst 130 människor miste livet, ännu en dyster siffra i statistiken över migranter och flyktingar som dör på Medelhavet. 

– De här händelserna är en påminnelse om de allvarliga faror som människor möter när de tvingas fly sina länder undan krig och förföljelse, sade Cecile Pouilly, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Trots det hjältemodiga arbetet av dem som deltar i räddningsarbetet till havs, fortsätter dödstalet att stiga.

LÄS MER: Svenska Johanna räddade migranter på Medelhavet

Större andel dör på vägen 

Enligt de senaste uppgifterna från FN har knappt 1.985 flyktingar och migranter mist livet på Medelhavet, hittills i år, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Det är färre än i fjol då dödstalet var 2.911 under samma period. 

Men antalet som korsar Medelhavet har minskat ännu mer. I år har 81.292 människor anlänt i Medelhavet, medan 215.702 anlände under samma period i fjol. 

Det betyder att andelen som dör uppges vara större i år. Sju av tio migranter eller flyktingar som dör under sin resa dör på just Medelhavet, enligt FN:s migrationsorgan IOM.

LÄS MER: Bra väder ger många migranter på Medelhavet

Hemska livsöden 

En stor förklaring till detta är de flesta i fjol korsade Medelhavet på vad som kallas den östliga rutten, från Turkiet till Grekland. Den vägen stängdes i mars i fjol genom ett avtal mellan EU och Turkiet. 

De allra flesta som korsar havet i dag kommer ifrån afrikanska länder söder om Saharaöknen, även om många olika nationaliteter förekommer.

ANALYS: Migrationen fortsätter att vara en mänsklig tragedi

Drivna av desperation väljer de flesta av dem i dag att korsa havet via Nordafrika, en längre och farligare väg över havets meterhöga vågor. Av dem som överlever över havet vittnar många också om hemska öden under resan genom Afrika. Misshandel, tortyr, våldtäkter och modernt slaveri beskrivs av hjälparbetare som regel snarare än undantag.

Trots detta tar tusentals varje vecka risken, och med sommarens varmare väder väntas antalet människor på havet nu på nytt öka – de flesta i undermåliga och ibland läckande båtar, med fara för sitt eget och sina familjers liv. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.