Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

2 000 gängkriminella flyttade till nya ”megafängelset”

Uppdaterad
Publicerad

Kanske det största fängelset i Syd- och Nordamerika – ett nytt ”megafängelse”. Halvnakna och med huvudena böjda har nu 2 000 misstänkta gängkriminella inrymts i de massiva lokalerna i El Salvador, skriver Reuters.

Fängelset är en av de senaste åtgärderna från den salvadoranska regeringen för att få bukt med kriminaliteten i landet.

Mer än 64 000 personer har gripits sedan förra året då ett slags undantagstillstånd infördes. Polisen har stora friheter att frihetsberöva och avlyssna misstänkta, som inte längre har rätt till advokat, skriver Reuters.

President Nayib Bukele delade själv ett klipp från invigningen av fängelset och uttryckte sin belåtenhet.

”Det här blir deras nya hem där de inte längre kan åsamka befolkningen skada” skriver han på Twitter.

Larmet: Oskyldiga grips

Människorättsaktivister har slagit larm om att flera personer dött i polisens förvar sedan den nya lagen infördes och att oskyldiga spärrats in.

Trots detta har regeringens åtgärder stort stöd bland befolkningen, skriver Reuters.

2015 ska 103 mord ha registrerats per 100 000 invånare, en siffra som fallit sedan president Bukele tog makten 2019. I dag sitter omkring två procent av landets vuxna befolkning i fängelse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
El Salvadors president, ​Nayib Bukele, är populär bland invånarna. SVT:s utrikesreporter Tigran Feiler listar tre anledningar till varför. Foto: Salvador Melendez

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.