20 000 på gatorna i Jemen

Publicerad

Fler än 20.000 demonstranter har samlats utanför universitetet i Jemens huvudstad Sanaa för att demonstrera mot president Ali Abdullah Salehs långvariga regim.

-Nej till korruption! Nej till diktatur! skanderades av massan, som inspirerats av händelserna i Tunisien och Egypten.

Presidenten lovade i onsdags att inte ställa upp för omval 2013, efter över 30 års styre. Myndigheterna har samtidigt försökt blockera torsdagens protester.

Beväpnade
Precis som i Egypten tycks myndigheterna i Jemen försöka använda sig av motdemonstranter för att stävja protesterna. I Sanaa hade hundratals regimvänliga samlats på det torg – Befrielsetorget – där protesterna mot president Saleh skulle hållas.

Många bar plakat med text som ”Oppositionen vill förstöra Jemen” och ”Vi står med Ali Abullah Saleh. Vi står med Jemen”, rapporterar AFP.

Redan i onsdags kväll uppges beväpnade män från Salehs parti, Allmänna folkkongressen, ha börjat samla sig på torget, som liksom i Kairo heter al-Tahrir, Befrielsetorget.

I stället för att ta en konfrontation på torget valde dock oppositionen att omdirigera sina demonstranter till universitetet.

-Torsdagens demonstration kommer att fortgå som planerat, sade Mohammed Kahtan från islamistiska Reformpartiet (al-Islah).

”Bara teater”
Såväl de regimkritiska som de presidenttrogna demonstranterna i Sanaa angavs vara tiotusentals till antalet, rapporterar AFP.
Demonstrationer uppgavs samtidigt pågå även i bland annat Aden och Taiz.

President Salehs löfte om att inte ställa upp till omval 2013 och inte låta sig efterträdas av sin son avvisades av de församlade.

-Vad presidenten erbjöd i går var bara en teater, jag litar inte på honom, sade demonstranten Mahmoud Abdallah till Reuters.
Regimkritikerna passade även på att ge sitt stöd för demonstranterna i Egypten.

-Må Gud hjälpa det egyptiska folket mot tyrannen Hosni Mubarak, ropade de protesterande utanför universitetet i Sanaa.

Tårgas i Aden
I Aden använde polisen tårgas och varningsskott för att skingra demonstranterna, rapporterar AFP.

Två personer ska ha skadats när polisen upplöste demonstrationen. Samtidigt greps ett 30-tal vid en annan manifestation i Aden, en regelbundet återkommande protest för släppande av politiska fångar, uppger företrädare för separatiströrelsen Södra rörelsen.

Aden var 1967-90 huvudstad i det kommunistiska, sovjetstöttade Sydjemen.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer