20 år av konflikt på Sri Lanka

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det 23 år sedan de upplopp som blev starten på konflikten i Sri Lanka. Fler än 60.000 personer har dödats och hundratusentals befinner sig på flykt undan striderna mellan den tamilska gerillan och regeringen.

Konflikten har pågått mer eller mindre intensivt sedan 1980-talet då tamilska befrielsetigrarna, LTTE, tog till vapen med krav på en självständig tamilsk stat i norra och östra Sri Lanka.

Striderna återupptogs

Fredsförhandlingarna bröt samman i april i år. Fler än 800 personer har dött i våldsdåd enbart sedan december 2005 och båda parter beskyller varandra för dåden. 40.000 har flytt från sina hem, uppger FN.

I dag styr LTTE i praktiken de norra delarna av Sri Lanka medan kontrollen i öster delas mellan LTTE och regeringen. 3,2 milj av landets totala befolkning på 19,4 milj är tamiler medan majoriteten är singaleser.

Grupperna talar olika språk och tamilerna är vanligtvis hinduer medan buddhismen är största religion bland singaleserna. Den muslimska minoritet som ofta är etniska tamiler hamnar i

kläm mellan de stridande grupperna.

Tsunamin hårt slag

I december 2004 drabbades Sri Lanka av den största naturkatastrof landet upplevt i modern tid när tsunamin dödade 30.000 och gjorde långt fler hemlösa.

Många av landets krigsflyktingar bor just längst kusterna och katastrofen tvingade dem att bryta upp från sina hem än en gång.

Konflikten i Sri Lanka påverkar även det regionalpolitiska läget. I södra Indien är tamilerna i majoritet och i världen i stort bor fler än 50 miljoner tamiler.

Ulrika Nordin, SVT Text och webb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.