Socionomen Andreia Pereira från organisationen Crescer delar ut rena sprutor och ett paket med allt som behövs för att ta heroin. SVT har besökt Portugal för att skildra vad som skett efter att narkotikaanvändandet avkriminaliserades. Foto: Filip Huygens/SVT.

20 år sedan avkriminaliseringen – så blev det i Portugal

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2001 är eget bruk av alla droger avkriminaliserat i Portugal. En radikal reform som ledde till att dödligheten minskade och nu inspirerat Norge att reformera sin drogpolitik. Är den portugisiska modellen rätt väg att gå eller är det uppgivet? SVT har besökt Lissabon.

Socialarbetarna på den ideella organisationen Crescer delar ut rena sprutor och ett paket med allt som behövs för att ta heroin – förutom själva drogerna. Sedan tittar de på medan två seniga män kokar upp och skjuter i sig en blandning av heroin och kokain.

Här finns inte ambitionen att ingen ska ta droger – bara att göra livet så drägligt som möjligt för dem som gör det. En del menar att den här typen av skademinimering är uppgiven och att drivkrafterna att sluta knarka minskar. Men socionomen Andreia Pereira håller inte med, hennes organisation bistår med sådant som kontakt med sjukvård och socialtjänsten.

– Vi jobbar mycket med att inte döma någon. Alla har rätt till sin individuella frihet, säger hon till SVT.

Dödligheten har ökat igen

På 90-talet hade Portugal enorma problem med överdoser och HIV och var tvungna att göra något drastiskt. 2001 avkriminaliserades eget bruk av alla droger. Det är fortfarande olagligt, men den som blir tagen med upp till tio doser erbjuds i första hand vård.

Reformen beskrivs ofta som en succé. Dödligheten dök, poliseresurser frigjordes -  befarade ökningen i droganvändning uteblev.

Teresa Caeiro på narkotikamyndigheten SICAD menar att andra åtgärder i reformen var minst lika viktiga.

– Det viktigaste resultatet var att vi kom närmare dem som har problem. Det har blivit lättare att få behandling och annan hjälp, säger hon.

De senaste åren har dödligheten ökat igen. Hon tror att det delvis beror på nedskärningar efter finanskrisen.

– Modellen fungerar, men den måste hela tiden förändras utefter verkligheten.

”Det blir för normaliserat”

Det finns en bred konsensus här i Portugal – avkriminaliseringen har varit lyckosam och få förespråkar en återgång. Men det höjs också röster för tuffare tag för att få bort droganvändandet på allmän plats, bland annat genom övervakningskameror.

– Jag tycker inte att det görs tillräckligt för att hålla unga borta från droger. Om vi börjar se på de här droganvändarna som accepterat på allmänna platser då blir det helt normaliserat. Det blir lättillgängligt och unga människor kan bli nyfikna, säger Raul de Almeida, lokalpolitiker i Porto för det konservativa CDS-PP.

Har Sverige något att lära av Portugal? Se Agenda klockan 21.15 i SVT2 och på SVT Play. Läs mer om varför Agenda tar upp narkotikapolitik på SVT:s Nyhetsblogg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.