20-årsjubileum – Här startade revolutionen i Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det 20 år sedan den blodiga rumänska revolutionen inleddes i staden Timisoara. Rapport har besökt staden och träffat prästen som tände gnistan till protesterna.

Det finns många duvor i Rumäniens näst största stad Timisoara. Det finns också, fortfarande efter 20 år, många skotthål i husfasaderna – minnen från den mycket våldsamma rumänska revolutionen i december 1989.

Här sköts över hundra människor ihjäl av den fruktade säkerhetspolisen. Den frispråkige pastorn László Tökés skulle tvångsförflyttas ut i landet och det gjorde att folk blev rasande och började protestera.

Liken brändes

På order av diktatorn Nicolae Ceausescu brändes liken i hemlighet för att dölja att protesterna överhuvudtaget ägt rum. En dryg vecka senare skulle han själv komma att avrättas tillsammans med hustrun Elena.

-Rumänien var det enda land där förändringen skedde genom ett blodbad, genom våld. Det visar vilket grymt kommunistiskt system som rådde under Ceausescu, säger Lászlo Tökés, som i dag är EU-parlamentariker för kristdemokraterna.

Han träffar Rapport när han är i Timisoara för att delta i ett seminarium om den kommunistiska regimens brott.

-Kommunismen består i Rumänien, men det är inte bara politikernas fel. Kommunismen överlever genom vårt folks mentalitet, säger Lászlo Tökés.

Fåtal dömda

Trots att det gått över 20 år sedan den rumänska revolutionen har bara ett fåtal dömts för de brott som då begicks.

-Rumänien har inte längre kommunism men den lever kvar inom den statliga politiska och administrativa makten. Det är nog nödvändigt med en rättegång. Offren måste få rättvisa och rättvisa kan bara skapas med juridik, säger Dan Voina, före detta åklagare.

Göran Åhgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.