Det var på ett massmöte i lördags till stöd för premiärminister Abiy Ahmed i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba som en explosion dödade minst två människor. Över 150 skadades. Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT

20 inför rätta efter granatattack i Etiopien

Publicerad

20 personer har ställts inför en domstol i Etiopiens huvudstad Addis Abeba efter helgens attack mot ett politiskt massmöte med landets premiärminister Abiy Ahmed.

Två människor dödades i dådet och över 150 har rapporterats skadade. Enligt statliga etiopiska medier var en av dem som ställdes inför rätta på måndagen Addis Abebas biträdande polischef. Han anklagas för bristande säkerhetsarrangemang. Sammanlagt nio poliser finns blanda de anklagade.

Stöd av FBI

Det var på lördagsförmiddagen när tusentals människor hade samlats på Meskeltorget för att lyssna på, och hylla, landets nytillträdde premiärminister Abiy Ahmed, som det smällde. Premiärministern klarade sig oskadd.

Det är inte klarlagt vem som låg bakom attacken, men enligt arrangören av evenemanget ingrep polis mot en person som försökte kasta en handgranat mot premiärministern när han var på väg att avsluta sitt tal. Granaten ska ha exploderat i samband med ingripandet.

På måndagen meddelade chefen för Etiopiens federala polis Zeinu Jemal att experter från amerikanska FBI bistår sina etiopiska kolleger.

– Syftet med deras stöd är att hjälpa till och hitta förövarna, säger Zeinu Jema till etiopisk tv.

Påbörjat reformer

Attacken har väckt oro för bakslag i Abiy Ahmeds reformarbete. Han har bland annat frigivit politiska fångar, lättat på statens grepp över ekonomin och anslagit en försonlig ton mot oppositionen och mot ärkefienden Eritrea.

Abiy Ahmed är den första premiärministern som har påbrå från folkgruppen oromo. Han svors in i början av april och ersatte Hailemariam Desalegn, som i februari överraskande meddelade sin avgång efter mer än två års oroligheter och regeringskritiska protester, ledda av företrädare för just den marginaliserade folkgruppen oromo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.