Ny båtolycka utanför Lampedusa

Uppdaterad
Publicerad

En fiskebåt i trä med minst 250 passagerare har kapsejsat utanför Sicilien. 34 döda kroppar hade på lördagen bärgats och enligt Reuters har 206 människor räddats.

Flera olyckor inträffade i Medelhavet under fredagen då båtflyktingar försökte ta sig över till Europa från Afrika.

På eftermiddagen larmades den maltesiska kustbevakningen om att en båt med minst 250 passagerare mellan Malta och den italienska ön Lampedusa.

Båtkatastrof utanför Lampedusa

Italienska fartyg och helikoptrar skickades också till platsen för att bistå de nödställda, Olyckan skedde på Maltas territorialvatten och båten med flyktingarna ska ha lämnat Libyen för två dagar sedan.

120 av fartygets passagerare räddades ur vattnet under fredagen, enligt den italienska dagstidningen La Repubblicas nätupplaga. På lördagen ska totalt 206 människor ha räddats, rapporterar Reuters.

Dessutom ska man enligt den italienska flottan ha siktat ännu ett fartyg med problem i området. Informationen om det andra fartyget är ännu så länge knapphändig, skriver TT.

Flera döda utanför Alexandria

Fartyget ska ha haft minst 250 passagerare när det kapsejsade drygt tio mil sydöst om Lampedusa. 

Tidigare under fredagsmorgonen hade redan runt 500 migranter räddats ur havet mellan Nordafrika och Sicilien, rapporterar italienska och maltesiska medier. 

Samma dag, utanför den egyptiska hamnstaden Alexandria, omkom minst 12 flyktingar medan 116 räddades när deras fartyg slog runt. Fortfarande saknas ett flertal människor.

Passagerarna larmade

Enligt uppgifter till Rai News 24 ska passagerarna själva ha larmat sjöbevakningen via en satellittelefon från fartyget, och ett tiotal av personerna från olycksbåten ska nu befinna sig på det italienska militärfartyget Libra.

Händelsen inträffade bara drygt en vecka efter att mer än 300 människor drunknade när en båt med eritreanska och somaliska migranter sjönk nära den syditalienska ön Lampedusa.

Under ett besök i Lampedusa lovade EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barrosso, att bistå Italien med 30 miljoner euro för att bättre kunna ta hand om nyanlända migranter.

Enligt FN har 32.000 migranter anlänt i södra Italien och Malta bara i år har ungefär två tredjedelar av dem sökte om asyl.

”Vidrig lag måste ändras”

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP), som precis har varit i Italien och Grekland för att diskutera flyktingpolitik, säger till TT det behövs flera lagliga vägar in i Europa för människor på flykt.

– Ju mer Europa stänger sina gränser, desto fler offer kommer vi att se på Medelhavet med båtar som sjunker.

Under sitt besök i Italien har Ohlsson fått signaler om att en omstridd lag är på väg att förändras.

– En parlamentarisk kommitté har varit tydlig med att man vill ändra en väldigt vidrig lag som kom för några år sedan och som innebar att fiskare kan straffas som plockar upp migranter i nöd. Det är ett tecken i rätt riktning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båtkatastrof utanför Lampedusa

Mer i ämnet