Stärkta av den folkliga revolutionen i Tunisien tänker unga egyptier för fjärde dagen i rad utmana regimen och kräva president Hosni Mubaraks avgång.
-Natten har varit lugn här i Kairo, alla förbereder sig inför protesterna i dag. Förväntan och nervositet ligger i luften, och alla tror att det kommer att bli en helt avgörande dag för Egypten oavsett hur det går, säger SVT:s Lena Pettersson.
Folket får sällskap av förre IAEA-chefen Mohamed ElBaradei som på torsdagen återvände till hemlandet från Wien.
Nattliga gripanden
Landets största oppositionsrörelse Muslimska brödraskapet manar för första gången sina medlemmar att delta i protesterna och sluta upp i fredagens demonstrationer, efter att tidigare ha intagit en försiktig hållning.
Under natten gjorde egyptiska säkerhetsstyrkor razzior och grep minst 20 ledare inom den förbjudna islamistiska oppositionsgruppen, tillsammans med andra medlemmar, uppger deras advokat.
-Det är ett sätt att försöka dämpa protesterna som väntas i dag. Jag förstår att myndigheterna är rädda för vad Muslimska brödraskapet kan göra, för det är den bäst organiserade rörelsen för förändring i Egypten, säger Lena Pettersson.
Egyptens inrikesdepartement hotade på torsdagen med ”beslutsamma åtgärder” mot de aktivister som planerar nya demonstrationer under fredagen.
Obama: Våld är inte svaret
USA:s president Barack Obama sade på torsdagen att våld inte är svaret på Egyptens politiska kris. Han manade både regeringen och demonstranter att visa återhållsamhet under en Youtube-frågestund om hans tal till kongressen tidigare i veckan.
Presidenten sade att Egyptens president Hosni Mubarak har varit en mycket hjälpsam allierad, men att Obama själv ofta påpekat att Egypten måste vidta politiska reformer.
Muslimska brödraskapet
Muslimska brödraskapet grundades 1928. Det är en islamistisk folkrörelse vars mål är att skapa en islamisk stat för alla världens muslimer som grundar sig på sharia.
Organisationen spelade en viktig roll i Egypten genom sitt motstånd mot den brittiska ockupationen och sionismen.
Muslimska brödraskapet har drivit skolor och sjukhus och lyckades tidigt infiltrera officerskåren.
Under 1980- och 1990-talen fick organisationen indirekt representation i nationalförsamlingen via så kallade oberoende ledamöter.
Muslimska brödraskapet har inflytande i många andra muslimska länder.
Organisationen är formellt förbjuden i Egypten.
Nationalencyklopedin, Wikipedia