Flyghjälten som blev diktator

Uppdaterad
Publicerad

Den snart 83-årige Hosni Mubarak utbildades som stridspilot. Delar av hans utbildning skedde i dåvarande Sovjetunionen.

I kriget med Israel i oktober 1973 blev han krigshjälte och 1975 överbefälhavare för Egyptens flygvapen. Under president Anwar Sadat fortsatte han att stiga i graderna. År 1975 utsågs han till vicepresident.

År 1978 slöt Sadat fred med Israel. En av dem som förberedde arbetet var Mubarak. Han har sedan dess hela tiden drivit en linje som innebär fred med Israel, bland annat till palestiniernas stora irritation. Han har aldrig slagits särskilt helhjärtat för deras sak.

Revolutionen i Egypten 2011

Däremot anammade han Sadats tes att Egypten inte skulle klara att fortsätta striden mot Israel och att en fortsatt fred var enda lösningen.

När Sadat mördades 1981 var Mubarak den självskrivne efterträdaren. Det är en ödets ironi att han själv aldrig utsåg någon vice, förrän i slutet av januari 2011 sedan protesterna inletts.

Evigt undantagstillstånd

Efter mordet på Sadat utlyste han undantagsstillstånd i landet. Det gjorde honom i praktiken enväldig. De lagarna gäller fortfarande. I valrörelsen 2005 lovade han att häva detta undantagstillstånd, men löftet infriades aldrig.

Efter fredsavtalet med Israel var Egypten länge utstött ur den arabiska gemenskapen. Mubarak lyckades få arabstaterna att försona sig med Egypten, som sågs som en förrädare.

Förtroende hos väst

Han lyckades även vinna västs förtroende genom sin i grunden lojala hållning till Israel. Det betyder också att Mubarak lyckats beväpna sitt land med amerikanskt stöd.

Han blev ett slags ordningsman i Mellanöstern. Det är betecknande att när hans välde vacklade, ville Israel ha kvar honom.

Fast Egypten var ekonomiskt svagt och råvarufattigt lyckades han befästa Egyptens roll som ledande arabland, ibland i konkurrens med Saudiarabien.

Han fördömde Iraks invasion av Kuwait 1990, men han motsatte sig USA:s krig mot Irak 2003.

Tortyr och korruption

Inrikespolitiskt har hans styre präglats av diktatur, med riggade val, tortyr och korruption.

De senaste åren har han arbetat för att hans nu 47-årige son Gamal ska efterträda honom som president. Rykten uppger att han lämnat Egypten och finns nu i London. Ett tecken på att eran Mubarak nog är slut i Egypten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Revolutionen i Egypten 2011

Mer i ämnet