Egyptiska bloggare lever farligt

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara utländska journalister som lever farligt i Egypten just nu. Även många egyptiska bloggare som rapporterar från protesterna har attackerats och gripits.

Senast i dag skrev den kände egyptiske bloggaren Wael Abbas på sin Twitter att han gripits av armén.

I över en veckas tid har världens blickar varit riktade mot Egypten och de massiva demonstrationerna mot president Hosni Mubarak. Men långt innan de utländska journalisterna landade i Kairo har egyptiska bloggare skildrat orättvisor och missförhållanden i landet.

Revolutionen i Egypten 2011

En av dem är Wael Abbas, en av arabvärldens mest kända bloggare. Han har i flera år publicerat videoklipp som avslöjar polisbrutalitet i Egypten. Även Noha Atef och bloggaren som kallar sig ”Sandmonkey” skriver om polisvåld.

Riskerar att fängslas

Dessa nätaktivister är unga och kommer ofta från intellektuella, radikala familjer, enligt den brittiska Mellanöstern-journalisten Anastasia Taylor-Lind.

Men att vara bloggare i Egypten är långt ifrån ofarligt. Bloggarna riskerar hela tiden att stoppas av polis, gripas och i vissa fall fängslas.

-Just nu sitter 20 personer som misstänks för ”brott” kopplade till nätaktivism i egyptiska fängelser, säger Anastasia Taylor-Lind till tv-kanalen MSNBC.

Slog sönder bilen

Och liksom de journalister som just nu rapporterar från Egypten är bloggarna extra utsatta. I går angreps Sandmonkey av en grupp Mubarak-anhängare som misshandlade honom och slog sönder hans bil.

-Jag blev slagen och riven i ansiktet. De krossade rutorna på bilen och det låg glas överallt, säger han till amerikanska CBS News.

Samtidigt ska polisen ha beslagtagit hans bilnycklar och telefon. Efter attacken kunde Sandmonkey inte längre komma åt sin blogg, men den går fortfarande att läsa.

Lever på hemlig adress

Wael Abbas sista blogginlägg visar en död ung demonstrant på ett sjukhus i Suez. Sedan dess tvingas han flytta runt på hemliga adresser.

-Alla mina vänner har gripits. Jag kanske måste lämna landet, säger han till ABC News.

Och strax före klockan 18 svensk tid i dag twittrade alltså Wael Abbas att han gripits av armén. En timme senare skrev Abbas att han släppts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Revolutionen i Egypten 2011

Mer i ämnet