Palestinier söker FN-medlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten i Mellanöstern har ställts på sin spets sedan palestinske presidenten överlämnat en begäran om att bli ett nytt FN-land.

Invånare på Västbanken jublade – men inte Israel och USA.

Palestiniernas president Mahmud Abbas lämnade över den historiska förfrågan om medlemskap till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon vid deras möte i FN-högkvarteret i New York på fredagen, sedan alla försök att hitta andra alternativ misslyckats. En koncentrerad Abbas sade att steget tagits sedan Israel ”krossat mot sten” alla försök i fredsförhandlingar. Ansökan har överlämnats till säkerhetsrådet, där USA försöker göra allt för att stoppa den.

I sitt tal inför FN:s generalförsamling sade Abbas att en tvåstatslösning just nu är omöjlig på grund av utbyggnaden av judiska bosättningar.

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

”Låt oss mötas”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hänvisade i sitt tal till rätten till självförsvar, mängden fientliga länder i regionen och att palestinierna måste ta hänsyn till det.

-Vi vet att de är redo för kompromiss när de börjar ta Israels säkerhetsbekymmer på allvar och slutar förneka vår koppling till vårt land.

USA:s FN-ambassadör Susan Rice manade omedelbart Abbas att gå till direkta förhandlingar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sade i sitt anförande att EU månar om utveckling i fredsprocessen och att internationell lag inte får brytas. Efteråt såg han i Abbas och Netanyahus ”eldfängda” ord en illustration över hur långt ifrån varandra parterna står.

Reinfeldt betecknar också USA:s president Barack Obama som försvagad och med starkt fokus på att vinna nästa års presidentval:

-Det där noteras, och det gör att han förlorar sitt inflytande som världsledare.

Palestinsk splittring

Samtidigt med FN-processen har sändebud för den viktiga så kallade fredskvartetten – EU, USA, Ryssland och FN – samlats i New York. Enligt EU:s utrikeschef Catherine Ashton har kvartetten enats om att uppmana israeler och palestinier till att återuppta direkt samtal inom en månad, ha förslag om territorie- och säkerhetsfrågor inom tre månader och nå väsentliga framsteg inom ett halvår.

Befolkningen i Ramallah på ockuperade Västbanken samlades i tusentals för att fira den historiska begäran om att få bli en egen stat. Men islamistiska rörelsen Hamas och dess ledare Ismail Haniya i Gazaremsan kritiserade Abbas försök.

-Vårt palestinska folk vädjar inte om att bli en stat. Stater byggs inte på FN-resolutioner.

Fakta: Fredsprocessen

* Den senaste omgången fredsförhandlingar mellan Israel och palestinierna inleddes sommaren 2010. USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade hoppfullt att målet var två självständiga stater inom ett år.

Efter bara en månad tog det tvärstopp när Israel inte ville förlänga ett tillfälligt byggstopp för nya bostäder på ockuperad mark.

* Palestinierna vägrar förhandla så länge de judiska bosättningarna på palestinsk mark utvidgas. Nyligen har Israel givit klartecken för totalt 2 700 nya bostäder åt judiska bosättare.

* I augusti kom beskedet att den palestinske presidenten Mahmud Abbas avser att lämna in en ansökan om palestinskt medlemskap i FN.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

Mer i ämnet