Reinfeldt: EU bör ta över i fredsprocessen

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt hoppas att EU skulle kunna ta över den ledande roll i fredsprocessen mellan Israel och Palestina som USA tidigare spelat.

Som Obama sade i sitt tal ligger lösningen hos de två parterna. Men det är uppenbart att det är svårt att fortsätta processen utan någon form av stöd, säger han på en pressträff för svenska medier efter sitt anförande i nationalförsamlingen.

Den svenske statsministern medger samtidigt att det finns olika inställning till Palestinas FN-status bland EU:s medlemsländer, men hoppas på ”mesta möjliga samsyn”.

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

-Det skulle förstärka våra möjligheter att påverka fredsprocessen.

Obama försvagats

Barack Obama har försvagats i och med att han fått backa i Palestinafrågan, anser Fredrik Reinfeldt. För ett år sedan talade den amerikanske presidenten i FN:s generalförsamling om hur Palestina borde få bli en egen stat; nu väntas USA förbereda ett veto i säkerhetsrådet om FN-medlemskap för Palestina.

-Obama är naturligtvis försvagad, säger Reinfeldt.

-Alla förstår logiken. USA går mot ett presidentval och en annan logik tar över. Han hade referenser i sitt tal om statsbyggnad på hemmaplan, som riktade sig mer till den amerikanska publiken. Vi ser ett USA som riktar sig inåt. Det där noteras, och det gör att han förlorar sitt inflytande som världsledare.

Fredrik Reinfeldt vill inte kommentera den splittring som finns mellan EU-länderna vad gäller Palestinas FN-status.

-Jag vill inte göra mig till uttolkare av ett antal länders hållning i den frågan. Det är också rimligt att den kan ha ändrats den senaste veckan.

I sitt tal till FN:s generalförsamling räknade statsminister Fredrik Reinfeldt upp framsteg på många punkter i världen, men beskrev också det ”kanske största misslyckande för mänskliga rättigheter” – bristande jämställdhet i världen.

-Det handlar om att ge alla individer oavsett kön samma möjligheter.

Ett starkt FN viktigt

När Reinfeldt själv höll sitt tal beskrev han hur tanken på demokrati och frihet sprider sig i världen, samtidigt som repressiva regimer fortfarande slår ned mot dissidenter. Han pekade ut till exempel Syrien och sade att omvärlden har ett ansvar att skydda civila.

Reinfeldt sade att ett starkt FN är viktigt och något Sverige eftersträvar, bland annat genom att kandidera för en plats i rådet för mänskliga rättigheter.

Statsministern avslutade med ett citat från Dag Hammarskjöld.

-Strävan efter fred och framsteg – med dess försök och misstag, dess fram- och motgångar – kan aldrig släppas och aldrig överges.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

Mer i ämnet