Palin missbrukade sin ställning

Uppdaterad
Publicerad

Republikanernas vicepresidentkandidat Sarah Palin missbrukade sin ställning som guvernör när hon utövade påtryck- ningar för att få en polis avskedad, visar en rapport från Alaskas justitieutskott.

Utredningen slår fast att Palin överskred de etiska reglerna. Det fanns dock flera skäl till att polischefen sparkades, men hennes agerande var varken avgörande eller straffbart.

I ett uttalande skriver McCain-Palin kampanjen att det är anhängare till Obama som ligger bakom anklagelserna.

USA-val 2008

Vårdnadstvist

Bakgrunden till händelsen var att Palin vid flera tillfällen försökte övertala Alaskas polischef att avskeda hennes tidigare svåger, som var mitt uppe i en bitter vårdnadstvist med Palins syster.

När polischefen vägrade fick han sparken.

”Otillåten påtryckning”

Utredaren sade att Palin gett sin make Todd Palin tillstånd att använda Alaskas guvernörskontor och resurser för att pressa myndigheterna att avskeda Mike Wooten, hennes tidigare svåger,

”Guvernör Palin tillät medvetet en situation att fortgå där otillåten påtryckning riktades mot flera underordnade i avsikt att föra fram en personlig agenda, att få polismannen Michael Wooten avskedad”, enligt rapporten.

McCain ber anhängare lugna ned sig

Tonen hårdnar nu mellan de två kandidaternas anhängare. På fredagen tvingades republikanernas John McCain be sina anhängare att sluta kasta glåpord mot Barack Obama.

Detta efter att supportrar under McCains och Palins valmöten de senaste dagarna ropat ”terrorist” och ”lögnare” åt Obama. Vid ett valmöte i Florida ropade någon ”döda honom”.

-Vi ska kämpa och jag ska kämpa, men vi ska vara respektfulla. Jag beundrar senator Obama och det han har uppnått, sade McCain på ett valmöte i Minnesota.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2008

Mer i ämnet