Jack Teixera, till höger, infann sig i domstol i Boston den 14 april. Han anklagas för att ha läckt hemligstämplade dokument i den så kallade Pentagonläckan. Foto: Margaret Small/AP

21-åring bakom Pentagonläckan åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Jack Teixeira, 21, som misstänks för att ha läckt hemligstämplade Pentagondokument på spelplattformen Discord åtalas. Det beslutade en federal jury på torsdagen, rapporterar New York Times.

Som ”cyber transport system specialist” inom det amerikanska flygvapnet hade Jack Teixeira tillgång till sekretessklassat material. Han greps i sitt hem den 13 april misstänkt för att ha spridit drygt 300 dokument i vad som har kallats  ”en av de mest skadliga underrättelseläckorna det här århundradet” och har suttit frihetsberövad sedan dess.

”Utmanade vår nations säkerhet”

Jack Teixeira åtalas på sex punkter för ha inhämtat och spridit säkerhetsklassad försvarsinformation.

”Det obehöriga borttagandet, behållandet och vidarebefordringen av klassificerad information utmanade vår nations säkerhet”, skriver Massachusetts statsåklagare Joshua S Levy i åtalsbeslutet.

21-åringens advokat har ännu inte kommenterat åtalet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter om bevisen mot 21-åriga Jack Teixeira. Foto: SVT/EBU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.