Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helikopterbilder visar när den misstänkte gärningsmannen grips vid sitt hem. Foto: EBU

Misstänkt man gripen – uppges ligga bakom läckan

Uppdaterad
Publicerad

21-åriga Jack Teixeira har gripits misstänkt för att ligga bakom läckan av hemlighetsstämplade amerikanska försvarsdokument, det meddelar USA:s justitieminister Merrick Garland på torsdag kväll.

De drygt 300 dokumenten som spridits på nätet har kallats ”en av de mest skadliga underättelseläckorna det här århundradet”.

Många av handlingarna är topphemliga och rör underrättelser om Ukrainakriget och uppgifter om hur USA spionerat på sina allierade.

Misstänkta Pentagonläckan

Jack Teixeira greps av FBI under torsdagen misstänkt för att ligga bakom spridningen av det hemlighetsstämplade materialet. Under fredagen väntas han framträda i en federal rätt i Boston, rapporterar CNN. Enligt amerikanska medier är Teixeira verksam inom delstaten Massachussetts nationalgarde där han arbetar med it och transportsystem för flygvapnet.

Efter flera dagars span på 21-åriga Teixeira som inte kommit till jobbet och i väntan på en arresteringsorder var det först när reportrar från tidningen New York Times knackade på som federala polisen, FBI, kunde ingripa, berättar en källa för CNN.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitsieministern Merrick Garland bekräftar gripandet av mannen som misstänks ligga bakom läckan. Foto: AP

Delade hemliga dokument på Discord

21-åringen ska ha varit aktiv på den spelinriktade plattformen Discord där han var en sorts ledargestalt på en privat server med ett par dussin medlemmar, enligt Washington Post.

Servern gick under namnet ”Thug Shaker Central” och har tidigare pekats ut som ursprungskällan för läckan.

Washington Post har talat med flera av medlemmarna som beskriver hur han agerade i gruppen – och hur han med tiden delade med sig av fler och fler hemligstämplade dokument. Till en början ska han ha skrivit av innehållet, men efter hand började han i stället lägga ut bilder på materialet.

”Visste vad han gjorde”

En av medlemmarna som tidningen pratat med vill inte beskriva Teixeira som en visselblåsare, men framhåller samtidigt att läckorna inte gjordes av misstag.

– Han är en smart person. Han visste så klart vad han gjorde när han lade ut de här dokumenten, säger personen till Washington Post.

Teixeira beskrivs som en vapenintresserad ung man och ska ha hintat om att han kom i kontakt med hemligstämplade handlingar i sitt arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta Pentagonläckan

Mer i ämnet