En ukrainsk soldat avfyrar ett vapen i närheten av Bachmut i Donetskregionen. Foto: OLEG PETRASYUK/EPA/TT

USA-dokument avslöjar detaljer om Ukrainas planerade våroffensiv

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på ursprunget till den amerikanska underrättelseläcka som uppdagats de senaste dagarna fortsätter.

Läckan uppges härröra från den amerikanska underrättelsetjänsten och berör allt från det ukrainska luftförsvaret till detaljer om den israeliska säkerhetstjänsten Mossad. Sammanlagt handlar det om ett 50-tal hemliga och topphemliga dokument.

– Fokus är nu att det här handlar om en amerikansk läcka, eftersom många av dokumenten bara varit i amerikanska händer, säger den tidigare Pentagon-medarbetaren Michael Mulroy till Reuters.

Misstänkta Pentagonläckan

Uppgifter om våroffensiven

De läckta Pentagon-dokumenten innehåller bland mycket annat detaljerad information om de nya brigader utrustade med pansarfordon av Natostandard som Ukraina sätter upp inför den väntade våroffensiven.

Det rapporterar BBC, som haft möjlighet att läsa och analysera över 20 av de dokument som tycks ha läckt ut från den amerikanska underrättelsetjänsten.

Bland annat avslöjas tidtabellen över när de olika förbanden är färdigtränade samt detaljer om vilka typer av stridsvagnar, pansarskyttefordon och artilleriunderstöd de är utrustade med.

Ändrade krigsplaner

Andra dokument avslöjar hur USA avlyssnat kommunikation mellan Ukrainas president Zelenskyj och den ukrainska militärledningen om planerade drönarattacker mot mål inne på ryskt territorium.

En källa nära Zelenskyj säger till CNN att Kiev inte är förvånade över att USA spionerer på dem, men att de är mycket frustrerade över läckan. Enligt källan har Ukraina tvingats ändra en del av sina krigsplaner till följd av den.

Enligt BBC framgår också att Ryssland i september förra året var en hårsmån från att skjuta ned ett brittiskt spionplan. Incidenten ska ha inträffat i internationellt luftrum över Svarta havet  utanför den av Ryssland olagligt annekterade Krimhalvön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svårt att bedöma hur trovärdiga de är.” Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi om läckan inifrån Pentagon. Foto: Susan Walsh/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta Pentagonläckan

Mer i ämnet