Se hur läckan fått spridning i spellistan nedan.

Gamers favoritplattform i centrum för Pentagonläckan

Publicerad

Från Discord via 4chan till Telegram och Twitter. Först därefter börjar traditionella medier rapportera om den misstänkta Pentagonläckan.

It- och underrättelseexperten Joakim von Braun tror inte det är omöjligt för USA att hitta ursprungskällan.

Reserchnätverket Bellingcat har kartlagt Pentagondokumentens snåriga väg. Granskningen visar att de första dokumenten kan ha lagts upp på internetforum redan för flera månader sedan.

I centrum för de hemligstämplade papperens väg till allmänheten står Discord, en tjänst som används av miljoner människor varje dag, ofta för att ha kontakt om onlinespel. Plattformen har omkring 150 miljoner månatliga användare och består av massvis med grupper/servrar som man behöver bli inbjuden till för att kunna vara aktiv i.

Nu tycks något av en användarflykt ha drabbat Discord – många lämnar av rädsla, rapporterar gamingsajten Kotaku.

Gått under flera namn

Den Discordserver där dokumenten först dök upp har gått under flera namn, bland dem ”Thug Shaker Central”. Discord har fått frågor från Bellingcat om serverns existens och om de övriga servrar som materialet sedan spreds till – ett Minecraft-forum och ett forum för en filippinsk youtuber – men har inte bekräftat något.

– Det är Discords högsta prioritet att försäkra oss om en säker användarupplevelse för våra användare. Vi är medvetna om materialet som bryter mot våra regler och vårt säkerhetsteam undersöker och vidtar nödvändiga åtgärder som att stänga av användare och servrar och samarbeta med rättsväsendet, säger en talesperson för Discord.

”Går inte att anti-läcka”

Joakim von Braun, specialist på it-säkerhet och underrättelseverksamhet, tror inte det är en uttänkt plan att dokumenten spritts på Discord utan att någon eller några hade enkel tillgång till just den plattformen.

– Det är inte alls omöjligt att Discord kommer att stängas ner, men om det blir så ligger det okunniga tankar bakom det. Är det spritt så är det, det går inte att anti-läcka något när det redan nått 10 000-tals användare, säger von Braun.

Han menar att chanserna är relativt goda för USA att hitta läckan genom att lägga pussel om vem som haft tillgång till de olika dokumenten.

Discord: En tjänst för direktmeddelanden och röstchatt som är populär bland gamers.

4chan: Ett internetforum främst för bilder. Forumet har högt i tak, nästan allt material är tillåtet. /pol/ som står för politiskt inkorrekt, är ett av 4chans forum som blivit ökänt för kontroversiellt material.

Telegram: En krypterad, molnbaserad meddelandetjänst. Användare veriferar sig själva med ett sms eller telefonsamtal.

Twitter: En av världens största sociala medier-plattformar med omkring 450 miljoner användare. Ägs av Elon Musk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.