Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Diplomatiska diskussioner började säkert redan i fredags”, berättar forskningsrådgivaren Jan Hallenberg som svarar på tre frågor om den påstådda Pentagon-läckan. Foto: Tomas Hallstan, SVT/EPA

Så påstås USA ha spionerat på sina allierade

Uppdaterad
Publicerad

Utöver detaljerad information om Ukraina och Ryssland innehåller dokumenten i den påstådda Pentagon-läckan en mängd uppgifter om flera av USA:s allierade. Läs SVT:s guide till vilken information som USA uppges ha hämtat in från olika länder.

Europa

Ett dokument antyder att Natoländer som Frankrike, Storbritannien, Lettland och USA har en aktiv specialstyrka i Ukraina på under 100 soldater. Frankrikes försvarsdepartement nekar till uppgifterna.

”Det finns inga franska trupper i Ukraina. Dokumenten kommer inte från franska armén. Vi kommenterar inte uppgifter som är så osäkra”, säger talespersonen Sébastien Lecornu enligt The Guardian.

Om Ungern och Viktor Orbán står det att han under ett möte nämnt USA som en av sina ”topp tre motståndare”, vilket enligt rapporten är en ”eskalering av hans anti-amerikanska retorik”.

Turkiet

Den ryska paramilitära gruppen Wagner ska ha försökt köpa vapen från Turkiet. Wagnerrepresentanter ska ha träffat turkiska kontakter i början av februari för att diskutera vapenleveranser till Wagner i Ukraina och Mali. Det är oklart om Turkiets regering kände till mötet eller om affären blev av. Turkiet har hittills inte kommenterat uppgifterna.

Sydkorea

USA ska ha avlyssnat Sydkorea för att ta reda på om de ville skicka artilleriammunition till Ukraina.

Sydkoreas säger att deras försvarschef varit i kontakt med sin amerikanska motsvarighet och att man är eniga om att majoriteten av de läckta dokumenten är falska. Sydkoreanska myndigheter undersöker uppgifterna och kommer om det bedöms nödvändigt att be USA att vidta skäliga åtgärder, rapporterar WSJ.

Israel

Israels underrättelsetjänst Mossad ska ha stöttat protesterna mot den rättsreform som Benjamin Netanyahu vill genomföra, rapporterar Washington Post. Stämmer uppgifterna är det allvarligt eftersom Mossad inte har rätt att lägga sig i inrikespolitiska affärer. Netanyahu kallar dokumenten för falska och helt utan grund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läckor av hemligheter har hänt flera gånger senaste åren – men den här läckan är extra genant för USA. Foto: SVT/TT/EPA

Egypten

Egyptens president Abdel Fatah El-Sisi planerade i februari att producera 40 000 rakteter som i hemlighet skulle skickas till Ryssland, för att inte stöta sig med väst, enligt Washington Post.

Amerikanska säkerhetskällor uppger dock att affären inte genomfördes. En talesperson för Egyptens utrikesdepartement säger att landets position är att hålla distans till båda sidor i kriget.

Iran

USA verkar enligt dokumenten ha information om delar av Irans vapenaktivitet, bland annat uppges man ha insyn i vad höga iranska ledare diskuterat inför att Rafael Grossi, chef för Internationella atomenergiorganet, skulle besöka landet. Andra dokument beskriver Irans förberedelser för en ny rymdraket och en satellit.

Kina

Dokumenten om Kina innehåller information om missiltest, detaljer om kinesiska krigsfartyg och en raketsuppskjutning, enligt Washington Posts genomgång. Det finns även bedömningar om Kinas vilja att bistå Ryssland och att Kina skulle kunna dras in i kriget på rysk sida om Natovapen används av Ukraina för att attackera ryska mål.

Ukraina

Många av dokumenten innehåller mycket detaljerad information om Ukrainas planerade våroffensiv, om brigader och om stridsfordon.

Andra dokument avslöjar hur USA avlyssnat kommunikation mellan Ukrainas president Zelenskyj och den ukrainska militärledningen om planerade drönarattacker mot mål inne på ryskt territorium.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svårt att bedöma hur trovärdiga de är.” Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi om läckan inifrån Pentagon. Foto: Susan Walsh/TT

Pentagonläckan

Hemligstämplade dokument har spridits på sociala medier-plattformar som Twitter,Telegram, 4chan och Discord under de senaste veckorna. Enligt Bellingcat kan de första dokumenten ha publicerats så tidigt som i januari på olika spelplattformar.

Vem som läckt dokumenten är oklart men de innehåller detaljerad information om USA:s underrättelseverksamhet i flera länder, bland annat detaljer om Ukrainakriget, daterade i februari och mars.

Både Pentagon och justitedepartementet utreder läckan men inga uppgifter har bekräftats officiellt från USA.

Flera länder, bland annat Ukraina, ifrågasätter dokumentens äkthet och menar att det handlar om en rysk desinformationskampanj.

En del av dokumenten har förvanskats till Rysslands fördel, enligt militäranalytiker. Bland annat tycks antalet ryska förluster ha skrivits ned, skriver New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta Pentagonläckan

Mer i ämnet