Hus dras med av vattenmassorna i Indonesien. Foto: Reuters

21 döda i översvämningar i Jakarta

Uppdaterad
Publicerad

Minst 21 personer har dött i översvämningarna i den indonesiska huvudstaden Jakarta efter att staden haft sin mest intensiva nederbörd på minst 24 år. Omkring 30 000 människor har fått uppsöka skydd i de omfattande översvämningarna som även har orsakat strömavbrott och stopp i tågtrafiken.

Det lokala meterorologiska institutet BMKG mätte 377 millimeter regn på en dag på en flygplats utanför Jakarta. Det är den regnigaste dagen sedan mätningarna började år 1996, skriver BBC.

När det faller mer än 150 mm regn i regionen anser det meteorologiska institutet BMKG att det råder extremväder. Och det var inte bara utanför Jakarta den gränsen överskreds med råge. I den närliggande staden Bekasi mättes 259 mm regn under nyårsafton.

Brusten fördämning

Bland dödsoffren finns ett äldre par som blev instängt i sitt hem i ett område där vattnet nådde så högt som fyra meter, efter att en fördämning brustit. Ytterligare fyra personer omkom i ett jordskred i stadens utkanter. Samtidigt väntas nya regnmassor att dra in under torsdagen.

Det hårda väderläget har också gjort att över 100 distrikt i den indonesiska huvudstaden nu är strömlöst, vilket The Guardian rapporterar.

Huvudstaden flyttar

Översvämningar är vanliga i staden runt denna tid på året. Det är en av anledningarna till att president Joko Widodo planerar att flytta huvudstaden till den östra delen av ön Kalimantan under de närmaste åren.

Jakarta är en av de snabbast sjunkande städerna i världen och experter säger att det kan vara helt nedsänkt under 2050.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.